- Du varierar inte frukost och lunch
Om du alltid äter samma sak till
frukost och lunch är risken stor att du
börjar förknippa hälsosam mat med
tråkig mat. Variera i stället de
hälsosamma alternativen och pigga
gärna upp rätterna med färgglada
grönsaker som aubergine och squash. - Du äter för stora portioner
Ofta är portionerna alldeles för stora
på restauranger. Och risken är att du
äter upp allt som serveras på tallriken.
Be kyparen om en halv portion. - Du äter för mycket färdig mat
Många frysta färdigrätter innehåller för
mycket salt och fett. Att äta fryst mat
en gång i veckan går bra, men kom
ihåg att komplettera med grönsaker
och frukt. - Du väljer juice i stället för frukt
Färsk frukt innehåller fler vitaminer
och mycket mindre socker än köpt
juice. Dessutom ger det mer
mättnadskänsla att äta en apelsin än
att dricka ett glas juice. - Du äter mat för fort
Det tar ungefär 20 minuter att känna
sig mätt när man äter. Genom att äta
långsamt kan du vara uppmärksam på
när magen känner sig full. - Du har slutat äta snacks
Att småäta nyttiga snacks ger både
mättnadskänsla och tillfredsställelse.
Det minskar också risken för att du
överäter annan mat. Nyttiga snacks
kan till exempel vara gurk- och
morotsstavar med yoghurtdipp. - Du dricker färdig juice
Se upp för drycker som kallar sig för
"fruktcocktail" eller "juicedrink". Ofta
innehåller de bara sockrad fruktsaft.
Välj juicer som lovar 100 procent
outblandad fruktjuice. - Du äter sorbet - inte fryst yoghurt
Sorbet innehåller lika många kalorier
som fryst yoghurt, men saknar det
nyttiga kalciumet. - Du äter sockerfritt godis
Var vaksam på vad sockerfritt godis
egentligen innehåller. Även om godisbitarna
saknar socker, kan de innehålla
mycket kalorier. - Du tror att du kan äta massor,
eftersom du tränar
Även om du tränar mycket är det inte
bra att äta för mycket. Risken är att du
inte förbränner tillräckligt med kalorier
och då ger träningen kanske inte
resultat. - Du äter för lite fett
30 procent av det dagliga kaloriintaget
ska vara fett. Fett i rätt mängd är
nyttigt. - Du dricker ett glas vin före middagen
Vin sänker kroppens blodsocker och
får dig att känna hunger även om du
ätit. - Du äter för få kalorier
Att bara äta 800 kalorier om dagen är
för lite. Kroppen behöver omkring 1
300 kalorier för att hålla i gång de
livsuppehållande organen. Om du äter
för lite är risken stor att kroppen ställer
in sig på svält och vikten förblir densamma. - Du dricker lunch
Om du inte gör det för ofta går det bra
att ersätta lunchen med energidryck.
Vanlig mat är dock bäst för kroppen.
Dessutom ökar mättnadskänslan när vi
tuggar i oss mat. - Du äter inte fisk
Fisk innehåller flera nyttiga ämnen,
bland annat omega 3-fettsyror som
motverkar hjärtattacker. - Du äter mycket sås till maten
Förutom att tänka på vad du äter, är
det också viktigt att vara uppmärksam
på hur maten är tillagad och vad du
äter till. Restaurangmat är ofta lagad
med feta oljor och mycket smör. Såser
är ofta betydligt fetare än vad man
tror. Beställ mat med såsen vid sidan
om. - Du undviker smör men inte olja
Både en matsked smör och en
matsked olja innehåller över 100
kalorier. Visserligen är olivolja något
nyttigare än smör men det viktiga är
att inte få i sig för mycket fett. - Du undviker efterrätter
Hoppar du ofta över efterrätten och
känner dig både deprimerad och
sockersugen efteråt? Unna dig lite sött
ibland. Det är bättre att ta en liten bit
godis då och då än att vräka i sig flera
kilo en gång i månaden. - Du dricker för lite vatten
Om du dricker för lite vatten kan du
bli uttorkad. Risken är också stor att
du förväxlar törst med godissug. - Du sätter för höga mål
Det är inte bra att sätta upp omöjliga
mål. Uppmuntra dig själv, och var glad över de kilon som du går ner, istället för att deppa över de du inte går
ner.
Källa: form och figur
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar