fredag 19 juni 2009

Löparkaka


Ät den då
Kakan är perfekt som förberedelse inför löprundan om du äter den 15–30 minuter innan. Du kan också ta med den som energikälla under tiden.
Den känns lätt i magen och är lätt att smälta, så att du inte får problem på
vägen.
Därför fungerar den
Kakan är fylld med kolhydrater av hög kvalitet, som levererar bränsle till hjärna och muskler. Vi har också tillsatt proteiner och en smula fett som säkrar att energin upptas lite i taget, så att ditt blodsocker håller sig stabilt när du springer. Proteinerna skärper din koncentrationsförmåga så att du kan hålla fokus hela vägen.
Tip
Kakorna är så små att du enkelt kan få den mängd som passar ditt energibehov. Ät en kaka efter ett kort träningspass och packa ner 2-3 till efter en mer krävande
löprunda.
Ingredienser - 30 kakor
  • 50 pekannötter
  • 150 g soltorkade fikon
  • 125 g soltorkade aprikoser
  • 80 g speltflingor
  • 40 g kokosmjöl
  • 50 g pumpakärnor
  • 80 g fiberhavregryn
  • 3 tsk nyponpulver
  • 3 tsk finriven ingefära
  • 60 g soltorkade tranbär
  • 2 msk ljusa sesamfrön

Marinad

  • 1,5 dl fast honung
  • 1 dl creamy jordnötssmör
  • 0,5 dl kokhett vatten

Så här gör du

  1. Hacka pekannötter, fikon och aprikoser i små bitar. Knåda alla ingredienser (utom dem till marinaden).
  2. Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna och häll vattnet över och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt.
  3. Häll marinaden över massan och blanda ordentligt. Klä en ugnsfast form (34 x 20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan.
  4. Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i ca 30 kakor och ställ dem på högkant på en bakplåt.
  5. Grädda dem i 20 min i 150 grader.

Näringsinnehåll per kaka (35 g): 131 kcal Fett: 5,3 gram, Protein: 2,5 gram, Kolhydrater: 19,3 gram, Kostfibrer: 2,1 gram

Källa & bild: IForm

Inga kommentarer: