fredag 22 februari 2013

GI - chokladkaka

GI-chokladkaka


Ingredienser - 12 bitar

  • 100 g Svenskt Smör från Arla
  • 300 g mörk choklad ca 70% kakaohalt
  • 4 st ägg
  • 12 dl fruktsocker
  • 1 krm salt
  • 12 dl pinjenötter

Till servering:

2 dl Arla® vispgrädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av 12 st lime

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. 
  3. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten.
  4. Vispa vitorna till skum och vänd ner dem.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. 
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna.
  7. Servera med vispad grädde, smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal.

Näringsvärden, per bit

  • 320 kcal
  • 5 gram protein
  • 20 gram kolhydrater
  • 25 gram fett

  • Källa & bild: Arla

Inga kommentarer: