måndag 17 december 2012

Nyttigare Fish and Chips: Hemlagade fiskpinnar med sötpotatis-chips och lätt remoulad



Ingredienser till fiskpinnarna:
  • 2 pk frusen torsk (800 g)
  • 1 1/2 ts seltin + lite peppar
  • 1 ägg
  • olja att steka i
Till glutenfri och fiberrik panering:
  • ca 45 g pofiber
  • 30 g kokosmjöl
  • salt & peppar
  • 2-3 ägg
100 g fiskpinnar (ca 4-5 st)  innehåller kring 90 kcal
Per 100 g fiskpinnar: Kolhydrater: 0,92 g – Protein: 15,77 g – Fett: 2,4 g
Tillagning:
  1. Alternativ 1 är både lättast och snabbast: att halvvägs tina upp torsken och skära den i ”pinnar”. Men jag valde alternativ 2 (style ala Jacob Wismar – Familjens Hälsokokbok) och tinade fisken helt och mosadeden i matberedaren tillsammans med salt och 1 ägg.
  2. Därefter brädde jag mosen ut i ett tunt lag i fyrkantiga former – och lät dem stå i frysen tills det blev halvvfruset (ca 1 1/2 timme).  Så vispade jag äggen lätt ihop i en halvdjup tallrik och blandade pofiber & kokosmjöl ihop med lite kryddor i en annan tallrik.
  3. Så tog jag ut en och en form, skärde ut fiskpinnarna, panerade dem (först i ägg så i pofiber/kokosmjölblandningen) och stekte dem lätt i olivolja på medium värme tills de blev läckert gyllenbruna.

Sötpotatis chips:
  • 3-5 skalade sötpotatisar
  • Kryddor: flingsalt, malen peppar, paprika och kajennpeppar
Sötpotatis chips creation
Medan fisken frös i frysen skalade jag sötpotatisen, skärde dem i stavar och placerade stavarna på enbakpappersklätt plåt och kryddade dem. 
  1. In i ugnen på ca 230 grader i 15-20 minuter – så vred jag upp värmen på fullt/grill på slutet och ”krispade” sötpotatisen kanske 5 minuter till  
  2. följ med så att de inte bränns!Nu skall de bli mjuk inuti och lite crispy på utsidan.

Lätt remoulad:
  • 1,5 dl lätt kesella
  • 20 g lätt majonnäs
  • en stor inlagd & söt gurkskiva hackad i bitar + 2-3 ts lake
  • några droppar färsk citronjuice
  • ett pyttelitet drys med sötningsmedel
  • gurkemeja
Tillagning:
  1. Allt blandas gott i en skål – det får gärna stå och mumma sig en natt i kylen – blir extra gott då! 

Näringsfördelningen på 1 st fish & chips måltid på 178 kcal (fiskpinnar, chips + remoulad – se första bilden ovan)


Ett måltid Fish & Chips: 50 g remoulad, 100 g fiskpinnar + ca 50 g chips = 178 kcal

Källa & bild: LissFit

Inga kommentarer: