fredag 7 december 2012

Julknäckebröd

Julbord-0812-knackebrod


Ingredienser - 32 brödkakor

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl vatten, 37°
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk stött anis
  • 1/2 msk stött fänkål
  • 1 l grovt rågmjöl
  • 2–3 dl vetemjöl
  • 1 tsk olja till plåtarna

Så här gör du

  1. Smula jästen i en stor bunke. Häll över vattnet och rör så att jästen löser sig. Tillsätt salt, kryddor och hälften av rågmjölet. Rör kraftigt. 
  2. Tillsätt resten av rågmjölet i omgångar och arbeta till en smidig deg. 
  3. Täck med handduk, jäs ca 30 minuter. 
  4. Häll upp 1 dl av vetemjölet på bakbordet. Knåda degen och dela i 4 delar. Rulla varje degbit till en ca 20 cm lång rulle och dela rullarna i 8 bitar. Rulla dem lite slarvigt i mjöl till runda bullar och platta ut till runda kakor och ta ev. ut hål i mitten med t.ex. ett litet snapsglas.
  5. Kavla i mycket vetemjöl med kruskavel till ca 12 cm stora kakor. Lägg på lättoljad plåt och jäs ca 10 minuter. 
  6. Grädda i 225° ca 8 minuter. 
  7. Vänd kakorna efter halva tiden.
Energi per portion: 68 kcal

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: