Ingredienser - 32 brödkakor
- 25 g färsk jäst
- 5 dl vatten, 37°
- 1 tsk salt
- 1/2 msk stött anis
- 1/2 msk stött fänkål
- 1 l grovt rågmjöl
- 2–3 dl vetemjöl
- 1 tsk olja till plåtarna
Så här gör du
- Smula jästen i en stor bunke. Häll över vattnet och rör så att jästen löser sig. Tillsätt salt, kryddor och hälften av rågmjölet. Rör kraftigt.
- Tillsätt resten av rågmjölet i omgångar och arbeta till en smidig deg.
- Täck med handduk, jäs ca 30 minuter.
- Häll upp 1 dl av vetemjölet på bakbordet. Knåda degen och dela i 4 delar. Rulla varje degbit till en ca 20 cm lång rulle och dela rullarna i 8 bitar. Rulla dem lite slarvigt i mjöl till runda bullar och platta ut till runda kakor och ta ev. ut hål i mitten med t.ex. ett litet snapsglas.
- Kavla i mycket vetemjöl med kruskavel till ca 12 cm stora kakor. Lägg på lättoljad plåt och jäs ca 10 minuter.
- Grädda i 225° ca 8 minuter.
- Vänd kakorna efter halva tiden.
Energi per portion: 68 kcal
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar