Ingredienser - 20 port
- 1½ dl rågkross
- ½ dl linfrön
- 3 dl vatten
- 50 g jäst
- 2½ dl vatten, 37°
- 1 dl kesella lätt
- 1 tsk salt
- 1 msk rapsolja
- 2 msk honung
- ½ dl solroskärnor
- 180 g, ca 3 dl, rågsikt
- 120 g, ca 2 dl, grahamsmjöl
- 300 g, ca 5 dl, vetemjöl special +1 dl till utbakning
Topping:
2 msk sesamfrön, vallmofrön, solroskärnor, havregryn, pumpakärnor, polenta, linfrön eller vad du hittar i skåpen
Så här gör du
- Blanda rågkross, linfrön och 3 dl vatten i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda ca 10 min.
- Ställ åt sidan att svalna eller låt stå över natten.
- Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt gröten och övriga ingredienser – vetemjölet lite i taget medan degen arbetas blank och smidig.
- Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Dela i två delar och rulla ut varje degbit till en längd och skär i ca 10 jämnstora bitar.
- Trilla till runda bullar som placeras på bakpappersklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Värm under tiden ugnen till 225°.
- Pensla bullarna med lite vatten och strö över olika fröer/gryner.
- Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.
Energi per portion: 170 kcal
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar