Ingredienser - 10 port
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- rivet skal av 1 citron
- 25 g smält smör
- 1/2 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kakao
- 250 g jordgubbar
- 400 g hallon
Vaniljskum:
- 1/2 vaniljstång
- 2 1/2 dl standardmjölk, ev. låglaktos
- 1 msk strösocker
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en rund kakform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Tillsätt citronskal, smör och mjölk.
- Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
- Rör ner det i smeten. Häll i kakformen.
- Grädda nederst i ugnen i 10-15 min.
- Låt kakan svalna.
- Rensa jordgubbar och hallon. Hacka jordgubbarna fint.
- Tillsätt hallonen och rör tills de mosat sig.
- Fördela dem på kakan. Ställ den kallt.
- Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg vaniljstång, frön, mjölk och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i fem min.
- Ta upp vaniljstången. Mixa såsen till ett skum. Servera till kakan.
Energi per portion: 136 kcal
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar