fredag 27 januari 2012

Chokladkaka med bär med vaniljskum



Ingredienser - 10 port

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 25 g smält smör
  • 1/2 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kakao
Garnering:
  • 250 g jordgubbar
  • 400 g hallon


Vaniljskum:
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 1/2 dl standardmjölk, ev. låglaktos
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Smörj och bröa en rund kakform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter. 
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. 
  4. Tillsätt citronskal, smör och mjölk. 
  5. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
  6. Rör ner det i smeten. Häll i kakformen. 
  7. Grädda nederst i ugnen i 10-15 min. 
  8. Låt kakan svalna. 
  9. Rensa jordgubbar och hallon. Hacka jordgubbarna fint. 
  10. Tillsätt hallonen och rör tills de mosat sig. 
  11. Fördela dem på kakan. Ställ den kallt.
  12. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 
  13. Lägg vaniljstång, frön, mjölk och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i fem min. 
  14. Ta upp vaniljstången. Mixa såsen till ett skum. Servera till kakan.

Energi per portion: 136 kcal


Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: