onsdag 3 november 2010
Har du en osund relation till mat?
En viktig del i viktminskningen är att man hela tiden har en sund relation till maten. Ibland kan det lätt gå över till matproblem av olika slag. Här är några av dessa tecken:
1. Du äter med känslorna
Du unnar dig en pizza efter en tuff dag på jobbet eller en chipspåse som belöning när du gjort något bra. Om maten är din automatiska reaktion för att hantera känslor, bra eller dåliga, kan det vara ett tecken på en ohälsosam relation till mat.
2 . Du har ingen kontroll över ditt ätande
Alla äter lite för mycket någon gång ibland – men tillhör du dem som alltid äter dig proppmätt och har svårt att sluta äta? Försök att äta mer regelbundet, så blir du mindre hungrig och håller en jämn blodsockernivå.
3. Du varierar inte din kost
Du har ätit Kellog´s med minimjölk till frukost varje dag i tio år. Till lunch är det alltid sallad med samma fettfria dressing. Och till middag blir det grillad kyckling och kokt broccoli. En person som äter så här har ingen glädje i mat – utan snarare en besatthet av att äta nyttigt. Kroppen behöver variation för att få i sig alla viktiga näringsämnen.
4. Du räknar alla kalorier
Det är en sak att ha koll på vad du stoppar i dig – men om du begränsar dig själv till att aldrig få överstiga ett visst antal kalorier har det gått för långt. Det går att hålla koll på vad man äter utan att räkna varenda kalori – varje dag. Överdrivna kaloriräknare känner ofta skuld när de inte följer sina planer.
5. Du ser på mat som bra eller dålig
Bröd är inte bra, så det äter du inte frukost. Morötter är bra, så det äter du utan dåligt samvete till mellanmål. Känner du igen dig? Du har satt etiketter på mat och låter detta styra vad du äter. Visst är det så att viss mat är bättre en annan, men det betyder inte att du aldrig får unna dig lite skräpmat.
6. Du äter 100 procent ekologiskt – alltid
Vi vet att ekologisk mat, och mat utan onödiga tillsatser är bra - men vissa går för långt. Det kan till exempel vara att du vägrar att handla på ställen som inte uppfyller dina krav, eller att du besatt granskar varenda innehållsförteckning.
7. Du dömer andra efter deras matvanor
Har du blivit en sådan hälsoguru att du inte kan låta bli att kommentera eller bedöma andras matval? Det är en sak att oroa sig för dina nära och käras hälsa, men att lägga sig i vad alla i din omgivning äter är att gå för långt.
8. Du äter annorlunda när du är ensam
Bland vänner och bekanta äter du en sallad, håller igen på godsakerna och tackar nej till en tårtbit. Men när du är ensam mumsar du gärna på dessa godsaker. Det har blivit lite av en oskriven regel att kvinnor alltid går på en diet, eller att de inte har någon stor aptit.
9. Du har dumpat vänner på grund av mat
Har du slutat att umgås med vänner som drar med dig på utekvällar eller på biobesök med godis, för att i stället umgås med vänner som har samma mat- och träningsvanor som dig själv? Det kan betyda att ditt sätt att se på mat hindrar dig i sociala relationer.
10. Du följer extrema dieter
Går du på ständiga shakedieter - eller på någon annan extrem diet? Försök att hitta en balans i dina matvanor i stället. Extrema dieter fungerar bara kortsiktigt.
11. Du tränar för mycket
Om du tränar trots att du är sjuk – eller om du räknar ut hur många kalorier du måste bränna på kvällens träningspass med tanke på vad du ätit under dagen – då har du gått för långt. Att träna är naturligtvis jättebra, men var snäll mot din kropp.
Källa & bild: MåBra
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Bra poäng med att inte styra och ställa i andras kostvanor. Tyvärr är det väldigt lätt att vilja göra det när man själv mår så bra av att äta nyttigt.
Bra poäng med att inte styra och ställa i andras kostvanor. Tyvärr är det väldigt lätt att vilja göra det när man själv mår så bra av att äta nyttigt.
Skicka en kommentar