måndag 8 november 2010

7 matvaror som gör dig supersund


Här får du sju tips matvaror som boostar din form och skyddar dig mot till exempel hjärtsjukdomar och bröstcancer.


1. Tomater

Efter att ha följt nästan 40 000 kvinnor har forskare i Boston kommit fram till att tomaters innehåll av ämnet lykopen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Mat som är rik på lykopen kan även skydda mot bröst- och livmoderhalscancer.

2. Linfrö

De bruna eller gula fröna innehåller Omega 3-fetter, fibrer och sjukdomshämmande ämnen kallade liganer. En undersökning av Mayo Clinic Studies avslöjar att bara 40 gram krossade linfrön dagligen kan hjälpa mot svallningar, att linfrö sänker kolesterolet och kan skydda mot bröstcancer.

3. Grönkål

Denna grönsak är proppfull av sunda näringsämnen: antioxidanter, C-vitaminer, kalcium och K-vitaminer. Forskare har kommit fram till att kvinnor som får mycket K-vitaminer genom kosten löper mindre risk att drabbas av höftproblem.

4. Lax

Omega-3-fettsyrorna gör speciellt gott om du är gravid eftersom oljorna i fet fisk kan hjälpa mot depressioner i samband med förlossning, har bra inverkan på fostrets utveckling. Om du är över 40 kan fet fisk hjälpa dig att lindra obehag i övergångsåldern. Dessutom skyddar du dig mot hjärtsjukdomar. Tips! Två portioner lax i veckan är perfekt.

5. Tranbär

De röda bären är fulla med antioxidanterna proanthocyanin. Dessa hjälper till att skydda dig mot urinvägsinfektioner.

6. Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt innehåller dubbelt så mycket protein som andra yoghurt-sorter – och mindre socker. Den låga nivån av kolhydrater hjälper dig hålla blodsockret på rätt nivå.

7. Valnötter

En handfull valnötter om dagen kan skydda mot både bröstcancer och benskörhet.
 
Källa & bild: IForm

1 kommentar:

Camilla sa...

Tycker om din blogg massor. Bara undrar om du har lust att skriva lite om vad olika sushibitar innehåller, det borde väl vara rätt så näringsrikt?