torsdag 19 augusti 2010

Så tar du dig tryggt i hamn i salladshavet

Så fort jag hör ordet sallad så kopplar jag det till nyttigt och hälsosamt, att man kan äta mycket av det utan att skämmas. Även hos många andra så är sallad=nyttigt=äta i princip obehindrade mängder. Men nu är det ju inte riktigt så tyvärr, även i salladsvärlden finns många fällor som man bör se upp med och inte frossa i. I lagom mängder så behöver man inte tänka på det alls men för oss (mig) som tror att mängden inte har så stor betydelse i salladsvärlden får här en knäpp på näsan :) I Alftonbladet hittade jag alla dessa siffror, läs och begrunda!


Här är 9 tips som gör din sallad lite smalare:

1. Använd en liten tallrik, och gå inte hur många varv som helst.

2. Börja med de näringsrika mörkgröna salladsbladen som spenat, romansallat och även endive.

3. Fyll på med sallad, gurka, paprika, broccoli och tomater.

4. Därefter proteinrika grönsaker som baljväxter samt magert kött, kalkon och krabbkött.

5. Ta bara en liten mängd av fettrika tillbehör så som pastasallad, potatissallad och coleslaw.

6. Var försiktig med sådant som krutonger, kex, nötter, frön, ost och bacon.

7. Var sparsam med dressing, oftast räcker det med någon matsked för att få en bra smak. Vill du bara skruva till salladen lite så prova med ett stänk av en smaksatt vinäger.

8. Skulle det finnas soppa vid salladsbordet så ta sikte på de buljongbaserade och hoppa över de krämigare varianterna.

9. Sugen på dessert? Ta en ny sväng till salladsbordet och satsa på en liten tallrik med frukt som du toppar med lite yoghurt eller keso.

Näringsinnehåll:

Grönsak, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Alfalfagroddar 32 - 0,7
Aprikoser, torkade 245 - 0,5
Avokado 168 - 15,3
Blomkål 28 - 0,2
Broccoli 35 - 0,3
Brysselkål 44 - 0,3
Endivesallat Bra att grunda med! 14 - 0,1
Gröna bönor 30 - 0,1
Gröna ärter 72 - 0,4
Grönsaksbl: ärt, majs, paprika 72 - 0,5
Gurka 14 - 0,1
Huvudsallat 14 - 0,2
Isbergssallat 15 - 0,1
Kronärtskocka 52 - 0,2
Majskolv 125 - 1,6
Majskorn 103 - 0,6
Morot 45 - 0,2
Mungbönsgroddar 35 - 0,4
Oliver, gröna inlagda 129 - 12,7
Oliver, svarta m olja HOPPLA! 354 - 36
Paprika 26 - 0,1
Rädisa 15 - 0,1
Sockerärtor 51 - 0,2
Sparris, grön eller vit 27 - 0,2
Spenat 18 - 0,5
Tomat 23 - 0,1
Vaxbönor 33 - 0,1
Vetegroddar 349 - 9,4
Vitkål 26 - 0,1

Nötter & frön, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Valnötter FETTBOMB! 669 - 62
Solrosfrön 594 - 49,5
Jordnötter, rostade 600 - 49

Kött, fisk, ägg, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Crab sticks 124 - 2,4
Bacon SE UPP! 345 - 32,8
Gravad lax 179 - 9,2
Italiensk lufttorkad skinka 245 - 12,4
Kalkon 115 - 2,9
Krabba, konserverad el kokt 98 - 2,5
Kräfta, konserverad el kokt Smalt! 94 - 1,9
Kyckling 115 - 3,1
Räkor, kokta 111 - 1,1
Rökt kalkon 133 - 4
Ägg, kokt 141 - 10,1

Ost, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Fetaost, 25 % 297 - 24,7
Keso Bra val för ostälskaren 93 - 4
Ost, hårdost, 5 % 188 - 5
Ost, hårodst, 38 % 421 - 38
Parmesan, 30 % Gott! Men kaloririkt... 449 - 30
Ädelost, grönmögel, 30 % 363 - 30,5

Sallader/röror, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Fruktsallad 91 - 1,8
Grekisk sallad med fetaost Härligt i sommar! 77 - 6,1
Kycklingsallad utan dressing 84 - 2,7
Mimosasallad 156 - 12
Potatissallad i vinägrett 102 - 3,5
Potatissallad m gräddfil/majo 154 - 9,1
Skagenröra Kaloririka små skaldjur... 199 - 15,7
Skaldjurssallad m majonäs 107 - 6,7
Tonfiskröra 172 - 13,5
Vitkålssallad/pizzasallad 140 - 12,6

Dressing, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Dressing m majonäs, 40 % 454 -40
Olivolja 100 % fett 884 - 100
Rhode island 372 - 38,5
Vinägrettdressing, 65 % 586 - 65

Frukt, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Ananaskonserv i lag 87 - 0,1
Ananas 55 - 0,4
Aprikoser, torkade 245 - 0,5
Blåbär 53 - 0,8
Fruktsallad 91 - 1,8
Hallon Ljuvligt! Och smalt... 34 - 0,6
Jordgubbar 41 - 0,2
Kiwi 56 - 0,4
Päron 54 - 0,1
Vattenmelon 34 - 0
Vindruvor 75 - 0,6

Pasta mm, 100 gram Kalorier & Fett/gram

Bulgur, kokt 135 - 0,5
Couscous, tillagad 108 - 0,2
Linser 105 - 0,3
Pasta 130 - 0,4
Salta kex Njut av några få... 509 - 27
Tortillachips 504 - 26,5

Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: