Menyn är beräknad för en överviktig medelålders kvinna med stillasittande arbete. Är du man, ungdom och/eller har ett rörligt liv så ska du lägga till mat varje dag.
Märker du att du minskar mer än i genomsnitt 1 1/2 kilo i veckan så äter du för lite. Kroppen kan då börja bryta ned muskelmassa istället för överflödskilon.
Måndag
- 2 1/2 dl fil
- 2 dl cornflakes
- 1 banan
- 3 skivor blodpudding (tillagade utan fett)
- 2 msk lingonsylt
- rivna morötter
- 1 apelsin
- 2 rågbröd
- 3 msk mjukost
- grönsaker
Bandspaghetti med blomkålssås
Tisdag
- 2 nystan bandspaghetti
- 1 morot
- 1 bit squash
- 100 gram blomkål
- 3 msk hackad selleri
- lite vatten + 1/2 buljongtärning
- 1 dl mjölk
- 2 tsk redningsmjöl
- salladskrydda
- Koka spaghettin i saltat vatten.
- Skär remsor av moroten och squashen med potatisskalaren och koka med spaghettin de sista två minutrarna.
- Fräs selleri och små blomkålsbuketter i en bottenskyla av vatten och buljong cirka 5 minuter.
- Blanda mjölk och mjöl och häll i kastrullen. Krydda. Koka upp och sjud i fem minuter till.
- Servera spaghetti + morot + squash med blomkålssåsen.
- Valfri tärnad frukt med 2 dl fil
- 1 tsk honung
- kanel
Tisdag
Frukost
- 1 portion havregrynsgröt
- 2 msk russin
- 1 1/2 dl mjölk
- 2 knäckebröd
- 2 msk leverpastej
- smörgåsgurka
Korv och potatismos
- 75 gram lättkorv
- 1 portion potatismos blandad med 1 dl ärter och 1 dl majs.
- Servera sallad till.
- Valfri frukt
Citronfrikadeller
- 1 purjolök
- 1 morot
- 3 dl vatten + 1 buljongtärning
- 1/2 –1 tsk rosmarin
- 75 gram mager färs
- rivet skal av 1/2 citron
- salt
- peppar
- potatis
- sallad
- Skär grönsakerna i bitar. Koka dem i buljongen ett par minuter.
- Blanda färs, rosmarin, citronskal, salt och peppar.
- Rulla små bollar och lägg ned i grytan. Sjud 5-10 minuter tills färsen är genomkokt.
- Servera med pressad potatis och sallad.
- 1 knäckebröd
- 2 msk keso
- paprikaringar.
Onsdag
Frukost
- 2 rågbröd
- 2 tsk lättmargarin
- 2 skivor skinka
- tomatskivor
- 1 apelsin
Pastasallad
- 1 dl okokt pasta
- 1/4 paket saffran
- 1 morot
- 100 gram broccoli
- 5 körsbärstomater
- 50 gram baguette med 2 msk mjukost
- 2 tsk vinäger
- 1/2 msk vatten
- 1 tsk olja
- pressad vitlök efter smak
- basilika
- salt
- peppar
- Skär moroten i tändsticksstora bitar. Dela broccolin i små buketter.
- Koka pastan i vatten, salt och saffran. Häll morot och broccoli i pastavattnet när tre minuter återstår av koktiden. Häll bort vattnet.
- Blanda i klyftade tomater och dressing. Rör om ordentligt. Servera med baguette.
- 3 riskakor
- kaffe/te
Ostkyckling med tomatris
Torsdag
- 1 kycklinglår utan skinn
- mjöl
- uppvispat ägg
- 2 msk parmesanost
- 3/4 dl ris
- 1 1/2 dl tomatjuice
- 4 gröna oliver
- blandad sallad
- Doppa kycklingen först i mjöl, sedan ägg och till sist i parmesanen. Grilla i 200° cirka 25 minuter.
- Koka upp ris, buljong och tomatjuice i en kastrull. Sjud i 20 minuter. Hacka oliverna och blanda ned i det kokta riset.
- Servera rätten med en blandad sallad.
- 2 dl yoghurt
- 1 msk honung
- 1 banan i skivor.
Frukost
- 2 1/2 dl fil
- 1 dl müsli
- 1 äpple
- 1 knäckebröd
- 1 skiva mager ost
- gurkskivor
- 8 fiskbullar med sås
- 2-3 kokta potatisar
- rivna morötter
- valfri frukt
- 1 vetebulle
- 2 dl mjölk/juice
Potatisbullar med skinkröra
- 2-3 kokta potatisar
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 msk mjöl
- salt
- peppar
- ägg
- ströbröd
- 2 tsk smör
- 1 msk kesella + 2 msk naturell yoghurt
- 3 skivor rökt skinka
- 1 skiva ananas
- blandad sallad
- Mosa potatis, mjölk, mjöl och kryddor, helst med elvisp.
- Forma runda bullar som vänds i ströbröd.
- Stek i lite smör i teflonpanna.
- Servera skinkröra, ananas och sallad till.
- 2 knäckebröd
- 2 tsk lättmargarin
- gurkskivor
Fredag
Frukost
Middag
- 2 rågbröd
- 3 msk messmör
- röda paprikaringar
- 1 apelsin
- 3 dl fil
- 1 banan
- 2 dl cornflakes
- 1 fralla med 2 tsk lättmargarin
- 2 skivor skinka
- skivad tomat och purjolök
- Valfri frukt
Bakpotatis med laxröra
Lördag
- 1 bakad potatis
- 100 gram kallrökt lax
- 1 – 2 dl mild yoghurt
- klippt dill
- 5 räkor
- grönsallad + citronklyftor
- Baka potatisen i ugn cirka 50 minuter eller i mikron cirka 4 minuter på varje sida.
- Tärna laxen fint. Blanda med yoghurten och låt det vila en halvtimme i kylen.
- Klipp i dill och rör om. Toppa med räkorna.
- Servera med grönsallad och citron.
- Mixa 2 dl iskall mjölk med 1/2 banan.
- Servera med 15 salta pinnar.
Lördag
Frukost
- Mixa 1 1/2 dl yoghurt
- 1 apelsin, 1/2 banan
- Servera till 2 knäckebröd med 2 msk mjukost och paprikaringar
Grönsaksomelett
Lätta lyxpastan
- 2 ägg
- 4 msk vatten
- salt
- peppar
- 4 skivade champinjoner
- 1/2 röd hackad paprika
- 1/2 hackad lök
- 1 tsk olja
- vitlök
- sallad
- Fräs lök, vitlök, paprika och champinjoner i olja.
- Vispa ihop ägg och vatten och häll över grönsaksfräset. Krydda. Grädda tills ytan stelnat.
- Vik ihop omeletten och servera med sallad.
- Valfri frukt
Middag
- 1 portion pasta
- 2 klyftor vitlök
- 8 körsbärstomater
- 1 tsk olivolja
- 50 gram fetaost
- färsk spenat/sallad
- Klyv vitlökarna och koka dem med pastan. Lägg spenatblad på en tallrik.
- Ös på pastan och lägg halverade tomater på toppen. Sprinkla över oljan.
- Salta. Riv fetaosten över alltsammans.
- 2 liter popcorn (poppade i minimalt med fett).
Söndag
Frukost
- 1 tunnbröd
- 1 1/2 dl rensad böckling
- några matskedar yoghurt
- citronsaft
- dill
- 3 dl fruktsallad (valfria frukter)
- Blanda böckling, yoghurt, citronsaft och dill. Bred blandningen över tunnbrödet och rulla ihop.
- Skär i munsbitar och servera till fruktsallad.
Blandtallrik
- 1 bakad potatis + 2 tsk lättmargarin och örtsalt.
- Så mycket kokta/råa grönsaker du vill. Gäller ej majs eller avokado.
- 1 dl yoghurt
- 50 gram mager fetaost
- salt + örtkryddor (gärna färska)
- Lägg upp grönsakerna fint på tallriken och ät med dressingen och bakpotatisen.
- Valfri frukt
Lövbiff med ädelost
- 1 lövbiff
- 1 msk kesella/yoghurt
- 1 msk ädelost
- 1 tsk smör
- salt, peppar
- pressad potatis
- kokt broccoli
- omatskivor med örtkrydda
- Blanda ädelost och kesella. Lägg ostblandningen mitt på biffen. Vik ihop biffen så att osten hamnar inuti. Krydda.
- Hetta upp smöret i en stekpanna.
- Fräs lövbiffen på medelvärme tills den blivit genomstekt.
- Servera med pressad potatis, tomat och broccoli.
- 2 dl varma bär
- 50 gram vaniljglass.
Källa & bild Aftonbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar