onsdag 19 januari 2011

Fem tecken på att din diet är fel för dig


1. Du är trött och hängig


Problem: Om du ofta är trött och utmattad kan det bero på att du inte får i dig tillräckligt med näringsämnen. För lite mat påverkar humör, energinivå och hjärnan.
Lösning: Du behöver mat som är rik på fibrer och ger energi. Prova till exempel frukostflingor på morgonen för att se om du får mer energi.

2. Du har svårt att koncentrera dig

Problem: Du glömmer bort saker eller har svårt att koncentrera dig.
Lösning: Din kost kan sakna omega 3. Det kan du få genom att äta mycket fisk eller genom att ta omega 3-tabletter.

Dessutom är det viktigt att din kropp får tillräckligt med bränsle. Kolhydrater kan hjälpa - hoppa inte äver dem helt, även om du går på diet. Ät ris, pasta och fullkornsprodukter. Dessutom ger äpplen, apelsiner eller grapefrukt dig kolhydrater.

3. Du är deppig och har humörsvängningar

Problem: Du är på dåligt humör och känner dig nere.
Lösning: Fel kost kan påverka blodsockerhalten och skapa en obalans i hjärnan. Detta kan leda till depression. Undvik mat som kraftigt påverkar ditt blodsocker, exempelvis choklad och koffein.

Ät i stället mat som stabiliserar blodsockret, såsom sötpotatis, avokado, spenat, morötter, gurka och champinjoner.

4. Din hy är sämre

Problem: Du har fått blek hy.
Lösning: Den mat du äter påverkar din hudfärg. Rätt mat gör din hud frisk och ljust rosafärgad. Fel mat gör däremot din hud matt, torr och blek. Satsa på mat som är färgglad: grön, röd, gul, orange, och blå.

5. Din vikt pendlar

Problem: Du har svårt att hålla en jämn vikt.
Lösning: Att gå upp och ner flera kilon under några veckor eller månader är ett tecken på att kosten inte är rätt för dig. Speciellt om det inte har varit någon större förändring i din kost under denna period.

Se till att du äter tillräckligt med protein i form av ägg, fisk, bönor, nötter, ost, kyckling och kött. Proteiner stabiliserar kroppen och hjälper immunförsvaret.

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: