Ingredienser - 4 portioner
- 500 g jordärtskockor
- 4 potatisar, 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 knippe slät persilja
- 2 morötter
- 20 g smör
- 1 dl torr marsala
- salt, svartpeppar
- 1–2 msk färskpressad citron
- 1 lagerblad
- 1 dl grönsaksbuljong
- 0,5 tsk malen koriander
- 2 msk crème fraiche
- Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar. Skala och tärna potatisen. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Ta bort grova kvistar från persiljan och hacka den fint. Skala och tärna morötterna.
- Hetta upp 10 g smör i en stor kastrull och fräs löken tills den börjar mjukna. Blanda ner vitlök och tärnade jordärtskockor och fräs under omrörning. Tillsätt potatis och fräs hastigt. Häll på marsala och 1 liter vatten.
- Krydda soppan med salt och peppar. Tillsätt färskpressad citron, hackad persilja och lagerblad. Lägg på locket och låt sjuda 20 min.
- Hetta upp resten av smöret i en kastrull och fräs morotstärningarna. Häll på grönsaksbuljongen och låt morötterna sjuda 10 min under lock. Krydda med koriander och peppar och ställ morötterna varmt.
- Ta upp lagerbladet ur soppan och mixa soppan slät. Rör ner crème fraiche. Häll upp soppan i 4 förvärmda tallrikar. Lägg på morötterna och servera.
Skalade jordärtskockor bör genast läggas i kallt vatten för att inte mörkna. Jordärtskockor skördas sent och har säsong under hösten och vintern.
Näringsvärde/portion: 257 kcal Fett 7 g Protein 5 g Kolhydrater 37 g Fibrer 9 g
Källa & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar