måndag 4 oktober 2010

Jordärtskockssoppa


Ingredienser - 4 portioner
  • 500 g jordärtskockor
  • 4 potatisar, 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 knippe slät persilja
  • 2 morötter
  • 20 g smör
  • 1 dl torr marsala
  • salt, svartpeppar
  • 1–2 msk färskpressad citron
  • 1 lagerblad
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 2 msk crème fraiche
Tillagning

  1. Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar. Skala och tärna potatisen. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Ta bort grova kvistar från persiljan och hacka den fint. Skala och tärna morötterna.
  2. Hetta upp 10 g smör i en stor kastrull och fräs löken tills den börjar mjukna. Blanda ner vitlök och tärnade jordärtskockor och fräs under omrörning. Tillsätt potatis och fräs hastigt. Häll på marsala och 1 liter vatten.
  3. Krydda soppan med salt och peppar. Tillsätt färskpressad citron, hackad persilja och lagerblad. Lägg på locket och låt sjuda 20 min.
  4. Hetta upp resten av smöret i en kastrull och fräs morotstärningarna. Häll på grönsaksbuljongen och låt morötterna sjuda 10 min under lock. Krydda med koriander och peppar och ställ morötterna varmt.
  5. Ta upp lagerbladet ur soppan och mixa soppan slät. Rör ner crème fraiche. Häll upp soppan i 4 förvärmda tallrikar. Lägg på morötterna och servera.
Tips!

Skalade jordärtskockor bör genast läggas i kallt vatten för att inte mörkna. Jordärtskockor skördas sent och har säsong under hösten och vintern.

Näringsvärde/portion: 257 kcal Fett 7 g Protein 5 g Kolhydrater 37 g Fibrer 9 g
 
Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: