7. Ät så mycket du kan - och ofta
Goda nyheter för dig som gillar att äta. Många tror att det största problemet med våra matvanor är att vi äter för mycket. Du blir emellertid varken friskare eller smalare av att äta mindre mängder mat. Snarare tvärtom. Om du äter rätt sorts mat, så ska du antagligen äta mer mat än du gör nu. Hälsosam, fettsnål mat med massor av fullkorn och grova grönsaker fyller nämligen mer på tallriken än onyttig, fet mat.
8. Var en måttlig gottegris
En måttlig konsumtion av socker och sötsaker gör att du undviker för stora humörsvängningar och så länge godisätandet inte dominerar, och maten är nyttig och varierad i övrigt, kan lite frosseri underlätta för dig att hålla en fettfattig meny en lång tid framöver. Det är lättare att hålla sig på den smala vägen om man tillåter sig att synda då och då. Socker mättar bättre och stimulerar förbränningen bättre än fett. Det är emellertid viktigt att man väljer rätt sötsaker, som det inte döljer sig en massa fett i, som till exempel choklad.
9. Drick dig full - på vatten
Din törst gör att du inte dör av vätskebrist, så länge du har vatten inom räckhåll. Men den är inte tillförlitlig om du vill hålla din vätskebalans optimal och konstant - och det vill du ju. När du väl känner dig törstig har du redan gått en tid på sparlåga med halvtomma tankar. Törsten kommer alltid ett bra tag efter att du egentligen borde ha druckit. Innan du dricker igen fungerar du inte optimalt eftersom vätskebalansen har stor påverkan på både ditt fysiska och mentala tillstånd. Vattendrickande är en fråga om vana och rutin i din vardag - två liter vätska om dagen är faktiskt i underkant.
10. Se upp med mjölken
Mjölkfettet är kanske det mest onyttiga i vår kost. Det innehåller stora mängder av de mättade fettsyror som ökar kolesterolvärdet, som i sin tur kan leda till åderförkalkning. Det är därför viktigt att i görligaste mån hålla nere konsumtionen av mjölkfetter. Bortsett från fettet innehåller mjölkprodukter emellertid många nyttiga näringsämnen - framför allt protein, kalk, B-vitaminer, zink och magnesium i stora mängder. Därför kan du lugnt välja de magra alternativen, som till exempel minimjölk, lättfil, kesella och i begränsad mån sockersötade varianter som chokladminimjölk och lättyoghurt.
11. Ät fett - men bara nyttigt
Många tror att ju mindre fett de äter desto nyttigare äter de. Men det är inte hela sanningen när det gäller mat och näring. Här gäller som regel att det är ohälsosamt att få såväl för mycket som för lite av något. Det gäller även fett. Vi har i åratal fått lära oss att det är skadligt och fettbildande att äta för mycket fett. Men det är kanske inte lika känt att det även är skadligt att äta för lite fett. Det bästa för de flesta människor är att hitta en bra fettbalans, vilket i praktiken innebär att man äter måttliga mängder fett.
Det är viktigt av följande skäl:
- Fett bygger upp viktiga energidepåer
- Fett är ett måste för vitaminupptaget.
- Fett håller huden smidig.
- Lite fett i maten framhäver smakerna.
12. Ät salt med måtta
Det har visat sig att det inte är så viktigt att skära ner på saltet som man tidigare trott. Men det är ändå något att tänka på och ha med sig i bakhuvudet. Framför allt personer som befinner sig i riskzonen för att drabbas av högt blodtryck skall tänka på att äta mindre salt i maten.
13. Drick dig frisk - på alkohol
Vin - i synnerhet rödvin - har ett högt innehåll av så kallade flavonoider. Flavonoider är antioxidanter och de skyddar mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Många undersökningar visar att måttliga mängder alkohol - oavsett om den kommer från öl, vin eller sprit - ökar blodets halt av det hälsofrämjande HDL-kolesterolet. På samma sätt liknar effekten av alkohol effekten av motion som också ökar HDL-kolesterolet. Den HDL-ökande effekten är framför allt relevant för män, eftersom mäns könshormon gör att de har mindre av det blodrensande HDL-kolesterolet än kvinnor. Bland annat därför löper män generellt större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.Anledningen till att man säger att vin är "nyttig alkohol", är att vin - förutom alkohol - har ett högre innehåll av antioxidanter. Öl innehåller också en del antioxidanter, men däremot finns det inga i ren sprit. Man bör ha i åtanke att det här rådet endast gäller en måttlig konsumtion av alkohol. Kontrollera gärna din totala alkoholkonsumtion med "Testaren" som du kan få på Systembolaget.
Källa & bild: IForm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar