lördag 30 oktober 2010

Passionerad mango

Ingredienser - 2 port
  • 1 mango
  • 2 passionsfrukter
  • 1 dl minifraiche, ev. låglaktos
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 6 hasselnötter
  • citronmeliss
Så här gör du
  1. Skär loss mangoköttet från kärna och skal. Mixa till en slät kräm.
  2. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet ur 1½ frukt.
  3. Blanda med mangon och häll upp i två vackra glas.
  4. Rör ihop minifraiche med vaniljsocker och klicka över mangopurén.
  5. Hacka nötterna grovt och rosta dem i torr stekpanna.
  6. Strö över hacket och resten av passionsfrukten.
  7. Garnera med citronmeliss.
Energi per portion: 129 kcal

Källa & bild: MåBra

fredag 29 oktober 2010

Minska kaloriintaget



Fyra enkla tips för hur du kan äta mindre – och hålla koll på kalorierna.


1. Njut av varje tugga. Genom att fokusera på varje tugga blir du medveten om hur du äter. Om du tar det lugnt mellan tuggorna hinner du känna efter om du fortfarande är hungrig eller börjar bli mätt. Du hinner då märka när du har fått nog och kan sluta innan du äter för mycket.

2. Använd mindre tallrikar. Forskning har visat att människor som använder stora tallrikar, skålar och serveringskärl tar för sig större portioner och äter mer mat. Lägg i stället upp maten på mindre tallrikar så kommer du omedvetet att äta mindre.

3. Ha koll på dina svagheter. De flesta av oss har mat som vi inte kan säga nej till eller inte kan sluta äta av när vi väl börjat. Det är därför viktigt att känna till dessa svagheter för att hålla koll på att det inte blir för mycket av det goda.

4. För en matdagbok. Flera studier har visat att det bästa hjälpmedlet för att gå ner i vikt är att föra en dagbok över vad du äter. I tidningen American Journal of Preventive Medicine publicerades en ny studie som visade att personer som skrev ner vad de åt gick ner dubbelt så mycket i vikt än de som inte förde dagbok. Genom att skriva ner vad du äter uppmuntras du att tänka på dina matval under hela dagen. Detta leder till att du kan göra medvetna val och minska ditt kaloriintag.


Källa & bild: Aftonbladet

Kära läsare!


Jag har precis fått reda på att jag är gravid! Lyckan är såklart total! Har lite svårt att fatta det men det kommer väl.
Jag ska göra mitt bästa för att fortsätta skriva recept här, men om jag är lite vilsen nu ett tag så vet ni varför :)
Nu kanske jag kommer att peta in lite "bra mat" för gravida också, man ska ju inte banta men man ska absolut äta hälsosamt!

torsdag 28 oktober 2010

Ditt livs 13 viktigaste kostråd DEL 2


7. Ät så mycket du kan - och ofta


Goda nyheter för dig som gillar att äta. Många tror att det största problemet med våra matvanor är att vi äter för mycket. Du blir emellertid varken friskare eller smalare av att äta mindre mängder mat. Snarare tvärtom. Om du äter rätt sorts mat, så ska du antagligen äta mer mat än du gör nu. Hälsosam, fettsnål mat med massor av fullkorn och grova grönsaker fyller nämligen mer på tallriken än onyttig, fet mat.

8. Var en måttlig gottegris

En måttlig konsumtion av socker och sötsaker gör att du undviker för stora humörsvängningar och så länge godisätandet inte dominerar, och maten är nyttig och varierad i övrigt, kan lite frosseri underlätta för dig att hålla en fettfattig meny en lång tid framöver. Det är lättare att hålla sig på den smala vägen om man tillåter sig att synda då och då. Socker mättar bättre och stimulerar förbränningen bättre än fett. Det är emellertid viktigt att man väljer rätt sötsaker, som det inte döljer sig en massa fett i, som till exempel choklad.

9. Drick dig full - på vatten

Din törst gör att du inte dör av vätskebrist, så länge du har vatten inom räckhåll. Men den är inte tillförlitlig om du vill hålla din vätskebalans optimal och konstant - och det vill du ju. När du väl känner dig törstig har du redan gått en tid på sparlåga med halvtomma tankar. Törsten kommer alltid ett bra tag efter att du egentligen borde ha druckit. Innan du dricker igen fungerar du inte optimalt eftersom vätskebalansen har stor påverkan på både ditt fysiska och mentala tillstånd. Vattendrickande är en fråga om vana och rutin i din vardag - två liter vätska om dagen är faktiskt i underkant.

10. Se upp med mjölken

Mjölkfettet är kanske det mest onyttiga i vår kost. Det innehåller stora mängder av de mättade fettsyror som ökar kolesterolvärdet, som i sin tur kan leda till åderförkalkning. Det är därför viktigt att i görligaste mån hålla nere konsumtionen av mjölkfetter. Bortsett från fettet innehåller mjölkprodukter emellertid många nyttiga näringsämnen - framför allt protein, kalk, B-vitaminer, zink och magnesium i stora mängder. Därför kan du lugnt välja de magra alternativen, som till exempel minimjölk, lättfil, kesella och i begränsad mån sockersötade varianter som chokladminimjölk och lättyoghurt.

11. Ät fett - men bara nyttigt

Många tror att ju mindre fett de äter desto nyttigare äter de. Men det är inte hela sanningen när det gäller mat och näring. Här gäller som regel att det är ohälsosamt att få såväl för mycket som för lite av något. Det gäller även fett. Vi har i åratal fått lära oss att det är skadligt och fettbildande att äta för mycket fett. Men det är kanske inte lika känt att det även är skadligt att äta för lite fett. Det bästa för de flesta människor är att hitta en bra fettbalans, vilket i praktiken innebär att man äter måttliga mängder fett.

Det är viktigt av följande skäl:

  • Fett bygger upp viktiga energidepåer
  • Fett är ett måste för vitaminupptaget.
  • Fett håller huden smidig.
  • Lite fett i maten framhäver smakerna.
Utöver det är det mycket viktigt att man väljer de nyttigaste fettämnena. Växtoljor med högt innehåll av fleromättade fettsyror är nyttigast - till exempel majsolja, solrosolja och druvolja.

12. Ät salt med måtta

Det har visat sig att det inte är så viktigt att skära ner på saltet som man tidigare trott. Men det är ändå något att tänka på och ha med sig i bakhuvudet. Framför allt personer som befinner sig i riskzonen för att drabbas av högt blodtryck skall tänka på att äta mindre salt i maten.

13. Drick dig frisk - på alkohol

Vin - i synnerhet rödvin - har ett högt innehåll av så kallade flavonoider. Flavonoider är antioxidanter och de skyddar mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Många undersökningar visar att måttliga mängder alkohol - oavsett om den kommer från öl, vin eller sprit - ökar blodets halt av det hälsofrämjande HDL-kolesterolet. På samma sätt liknar effekten av alkohol effekten av motion som också ökar HDL-kolesterolet. Den HDL-ökande effekten är framför allt relevant för män, eftersom mäns könshormon gör att de har mindre av det blodrensande HDL-kolesterolet än kvinnor. Bland annat därför löper män generellt större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.Anledningen till att man säger att vin är "nyttig alkohol", är att vin - förutom alkohol - har ett högre innehåll av antioxidanter. Öl innehåller också en del antioxidanter, men däremot finns det inga i ren sprit. Man bör ha i åtanke att det här rådet endast gäller en måttlig konsumtion av alkohol. Kontrollera gärna din totala alkoholkonsumtion med "Testaren" som du kan få på Systembolaget.


Källa & bild: IForm

onsdag 27 oktober 2010

Ditt livs 13 viktigaste kostråd DEL 1


Här kommer första delen av de viktigaste kostråden, del 2 kommer imorgon.
Detta är en sammanställning av vetenskapens kunskaper om kost och näring. Läs och lär :)

1. Ät mycket frukt och grönt


Det här kostrådet är det viktigaste. Frukt och grönt innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt. Du bör äta 600 gram frukt och grönt om dagen eller cirka fem stycken. Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter - till exempel antioxidanter, fytokemikalier, kostfibrer och vitaminer. De flesta kan du inte få i pillerform. Om du tycker att mängden frukt och grönt är stor, så tänk på vilken nytta de gör. Listan över positiva egenskaper skulle kunna vara hur lång som helst, men vi har valt ut några fördelar:

a) Viktminskning

Frukt och grönt sänker kostens fettenergiprocent och energitäthet, så att det är lätt att gå ner i vikt. Du uppnår ett bättre resultat med din viktminskningen om äter mer frukt och grönt samtidigt som du skär ner på fettet.

b) Bättre cirkulation

Frukt och grönt innehåller antioxidanter, som motverkar åderförkalkning. De reducerar risken för hjärt-kärlsjukdomar - och inte minst impotens.

c) Mindre träningsvärk och bättre träningseffekt

Idrott och motion ökar behovet av antioxidanter och att äta en kost med mycket frukt och grönt är det bästa sättet att täcka behovet.

d) Många vitaminer

Frukt och grönt är utmärkta källor till speciellt C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, B6-vitamin och folsyra.

e) Bättre blodsockerreglering

Frukt och grönt innehåller särskilda kostfibrer som bidrar till en stabilare blodsockernivå - och därmed en mycket mer stabil energinivå både fysiskt och mentalt.

2. Byt ut fettet mot något bättre

Det här kostrådet går ut på att byta ut feta matvaror mot fettsnåla som liknar varandra så mycket som möjligt. Det sänker kostens fetthalt utan att du känner att du försakar något. Det här rådet är framför allt viktigt om du vill gå ner i vikt och har tendens till övervikt. Ersättningsprincipen går i all enkelhet ut på att du ersätter de feta produkter du äter nu med någonting annat som innehåller en mindre andel fett. Du ska alltså inte bara stryka allt som innehåller fett i din kost. På så sätt undviker du att äta för mycket fett och din mat blir mer hälsosam samtidigt som du kan fortsätta med att äta dig mätt och nöjd.

Byt ut de här matvarorna från och med i dag:

  • Byt ut dina feta pålägg mot något magert som liknar de gamla så mycket som möjligt, både vad gäller utseende och smak. Byt till pålägg med grönt nyckelhål.
  • Sluta med chips, ät salta pinnar istället.
  • Byt ut den feta osten mot en med en lägre fettprocent.
  • Använd sunda växtoljor i stället för smör och margarin i matlagningen.
3. Motionera mera

Det låter kanske konstigt att "motionera" är ett kostråd, men kost och motion är intimt förknippade i en bra och hälsosam livsstil. De är båda mycket viktiga och påverkar varandra på många olika sätt. Om du motionerar får du större lust att äta hälsosamt. Motion gör också att du bättre tål att ibland äta lite för mycket fett. Om du motionerar regelbundet blir din kropp bättre rustad för kostmässiga utsvävningar lite då och då.

4. Ät mycket fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter inbegriper grovt bröd, flingor som All Bran Flakes, Fitness och müsli, råris, fullkornspasta och bulgur. Fullkorn är sunt eftersom det innehåller stora mängder kolhydrater, framför allt i form av stärkelse, samt har en låg fetthalt.

5. Frossa i fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur innehåller många näringsämnen som det ibland kan vara svårt att tillräckligt av. Det rör sig i synnerhet om n-3-fettsyror, D-vitamin, jod och selen. N-3-fettsyror och D-vitamin finns framför allt i fet fisk och fiskpålägg av fet fisk (till exempel sill, lax och makrill), medan jod och selen finns i både fisk och skaldjur oavsett hur feta de är. Havets läckerheter innehåller dessutom protein och en lång rad viktiga vitaminer och mineraler som inte finns i andra animaliska livsmedel eller vegetabiliska produkter. På grund av risken med tungmetaller gör speciellt gravida kvinnor klokt i att variera mellan feta och magra produkter från havet.

6. Ät kött - men minska på fettet

Köttfett är inte bra för kroppen, så det bör du försöka undvika. Precis som mjölkprodukter innehåller kött emellertid även en rad mycket viktiga näringsämnen. Magert kött är en god källa till protein, järn, zink, magnesium, krom, molybden, B6-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin och B12-vitamin. Du kan använda både fläsk- och nötkött om du väljer de magra bitarna - till exempel skinkschnitzel och oxfilé. Kyckling och kalkon kan du lugnt fortsätta äta av - men undvik skinnet.


Källa & bild: IForm

måndag 25 oktober 2010

Spenat-, getost- och pinjenötsbröd


Ingredienser - 12 port
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 8–10 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
  • 1 påse spenat à 70 g
  • 150 g getost
  • 50 g pinjenötter
  • vispat ägg
Så här gör du
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt olivolja, salt och grahamsmjöl.
  4. Arbeta in dinkelmjölet och knåda degen smidig.
  5. Låt det jäsa i 40 min under bakduk.
  6. Ta upp på lätt mjölat bakbord och kavla ut degen till en centimetertjock oval platta.
  7. Fördela spenaten och smula över getosten.
  8. Strö över hälften av pinjenötterna.
  9. Rulla ihop från långsidan och vrid samman ändarna så att de möts.
  10. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 175°.
  11. Pensla brödet med vispat ägg och strö över resten av pinjenötterna.
  12. Grädda nederst i ugnen i 40 min tills brödet fått fin färg.


Energi per portion: 300 kcal

Källa & bild: MåBra

söndag 24 oktober 2010

Nasi goreng med bulgur


Ingredienser - 2 port
  • 1 dl fullkornsbulgu
  • 150 g strimlat magert griskött, t ex skinka
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 ½ tsk curry
  • 100 g strimlad vitkål
  • 1 grovt riven morot
  • 1 klyftad rödlök
  • ½ grön + ½ röd strimlad paprika
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk soja
Garnera med: 1 dl rensade räkor + 2 skivor ananas (färsk eller konserverad i juice)

Så här gör du
  1. Koka bulgurn.
  2. Bryn köttet i oljan tillsammans med curry.
  3. Tillsätt vitkål, morot, lök och paprika och låt det fräsa med tills det mjuknar.
  4. Smaksätt med vitlök, paprikapulver och soja och blanda ner den kokta bulgurn.
Energi per portion: 395 kcal

Källa & bild: MåBra

fredag 22 oktober 2010

Thaifärs med nudlar


Ingredienser - 1 port
  • 100 g mager nötfärs, 10 %
  • 1 salladslök
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk soja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1/2 dl vatten
Servera till:
  • 120 g kokta fullkornsnudlar, ev. glutenfria
Så här gör du
  1. Skiva salladslöken.
  2. Bryn färsen i olja i en stekpanna. Rör så att den smular sig.
  3. Rör i salladslöken och låt den fräsa någon minut.
  4. Tillsätt soja, vitlök, sweet chilisås och vatten.
  5. Låt såsen koka ihop någon minut.
  6. Servera med nudlar, ev. glutenfria.
Energi per portion: 386 kcal

Källa & bild: MåBra

Tröstmaten som inte gör dig tjock


Chokladglass, bakverk, chips... Det tycks vara fettrik och kaloristinn mat som lockar mest när vi äter för att belöna oss själva eller må lite extra bra.

Men i längden ger en överkonsumtion av våra älsklings-belöningar motsatt effekt. Så vad är bäst att ta till när man bara måste?


Exotisk fruktsallad med en klick kesella


– Frukt tillfredsställer sötsuget samtidigt som det ger vitaminer, mineraler och fibrer. Det är ofta det där plockandet man är ute efter när man är sugen. Skär därför gärna frukten, även om du bara ska ta ett äpple.

Yoghurtdip och grönsaker

– Köp en påse med dipmix. Med yoghurt och grönsaker blir dippandet mycket nyttigare än med chips och dip gjord på gräddfil.

Lite nötter

– Nötter är nyttigt men innehåller mycket kalorier. Ta inte fram en hel påse utan ät 10–12 stycken.

Rostade, saltade sojabönor eller kikärtor

– Ett kalorisnålare alternativ till nötterna. De innehåller en hel del protein och mättar lite, vilket gör att suget minskar även om man inte äter av hunger. De ger också det eftertraktade plockandet.


Salta pinnar eller popcorn

– Nyttigare än chips, absolut. Tänk emellertid på vilken mängd du äter. Att äta en hel påse popcorn är ungefär som att äta tre smörgåsar.

Källa & bild: Aftonbladet

torsdag 21 oktober 2010

Te dags!


Te är alltid gott. Tänk att krypa upp i soffan med en kopp te på kvällen, riktigt mysigt! Men vad bör man dricka för te, det finns en massa olika sorter i handeln...ex. rött, svart, vitt och grönt.

Här kommer lite information om de olika tesorterna och vad de olika tesorterna är bra för:

Alla typer av te är bra för hälsan eftersom teplantans blad är fulla av antioxidanter som skyddar kroppens celler.

  • Grönt te sägs kunna öka förbränningen samtidigt som det också verkar avslappnande, lugnande och stärker koncentrationen tack vare att den innehåller aminosyran theamin. Grönt te innehåller också stora mängder nyttiga antioxidanter och även lite vitaminer och mineraler. Tros också kunna föreygga sjukdomar och påverka livslängden positivt.
  • Svart te tros minska risken för hjärtinfarkt. Svart te tros också ha positiva effekter på den mentala förmågan och det är uppiggande. Kan försämra upptaget av järn om man dricker det direkt efter en måltid. Svart te kan också vara vätskedrivande, men då ska man dricka väldigt stora mängder.
  • Vitt te är ett nyttigt och lyxigt te. Innehåller mer antioxidanter och andra näringsämnen än grönt te. Det har en mycket mild smak.
  • Oolong te har ofta en blommig smak och är som en blandning av svart och grönt te. Innehåller polyfenol som sägs ha en positiv effekt på hälsan och huden.
  • Örtte är som det låter gjort på örter och kan bland annat delas in i kamomill, lavendel, rooibos, johannesört och rölleka.
  • Rooiboste brukar även kallas rött te och sägs kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem. Teet har en mild fruktig smak. Innehåller inte lika mycket antioxidanter som vanligt te. Innehåller inte heller något uppiggande koffein, och är därför passande på kvällen och för de med sömnsvårigheter.
  • Fruktte är som det låter gjort på frukter.
Källa & bild: Aftonbladet

onsdag 20 oktober 2010

Indisk paprikagryta


Ingredienser - 4 portioner

  • 1 sötpotatis (300 g)
  • 4 potatisar (250 g)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 tsk garam masala
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 gröna paprikor
  • 3 kvisttomater
  • 1 kruka koriander
  • 4 msk matyoghurt
  • 4 msk mango chutney
Tillagning

  1. Skala sötpotatis och potatis och skär i 5 cm stora bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Värm olja, kummin och garam masala i en gryta. Tillsätt sötpotatis och potatis, stek 1 min. Tillsätt vatten, salt, vitlök och chili. Låt koka under lock 10 min.
  3. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Klyfta tomaterna.
  4. Tillsätt paprika och låt småputtra under lock 3 min. Tillsätt tomater, låt puttra ytterligare 3 min. Garnera med korianderblad. Servera med yoghurt, mango chutney och ev med bröd.
Näring/portion: 268 kcal, 10 g fett, 4 g protein, 41 g kolhydrater

Källa & bild: DN

tisdag 19 oktober 2010

En lite avstickare


Efter ett önskemål om LCHF recept från en läsare så kan jag inte annat än att lägga upp några :) Jag har nämligen själv börjat äta enligt LCHF i hopp om att bli av med några kilon. Gillar kosten då jag aldrig går hungrig, helt perfekt för mig Än så länge har jag bara kört 1 vecka så inte så mycket resultat än. Alla recept ligger inte under 400 kcal och jag kommer inte heller att skriva energi/portion då jag inte räknar kalorier.

Det här brukar jag äta (inget light bara fullfeta produkter):  

Frukost:
  • Turkisk yoghurt med keso och vispgrädde.
  • Äggröra med bacon.
  • "Bröd" med smör och ost. 1 kopp kaffe med mjölk.
Mellanmål:
  • 1/2 avokado med örtsalt.
  • 3-4 ostrullar
Lunch/middag:
  • Omelett med det jag hittar hemma i, ex, köttkorv, svamp eller bacon.
  • Grytor av olika slag, ex kyckling eller fläskfilé med creme fraiche och grädde. Grönsaker till, ex gröna bönor, tomat, morot och vitkål. Ibland har jag bearnaise eller tzatziki till.
  • Köttfärssås med svamp, lök, paprika, krossade tomater och creme fraiche.

Här är ett gott recept:

Fläskfilégryta med champinjoner

Ingredienser - 4 portioner

  • 500 g fläskfile eller kyckling
  • 3 msk soja
  • 1 burk champinjoner
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 gul lök
  • 2 msk Dijonsenap
Gör så här
  1. Skiva fläskfilén och i bitar och lägg i stekpannan. Stek tills de är genomstekta.
  2. Hacka sedan löken och lägg i tillsammans med champinjonera.
  3. Blanda i grädde och soja. Låt det småkloka i ca 10 minuter till såsen tjocknar.
  4. Tillsätt turkisk yoghurt för att få såsen tjockare.
  5. Krydda med salt och peppar efter behag.
  6. Servera gärna med en god avocadosallad och en klick dijonsenap.


Receptkälla: LCHF MAT

Light del 2

Här kommer några tips på snacks som inte är fullproppade med fett och salt.


America´s Best – Betyg: 4


Popcorn för mikron. Smaksatta med smör.

Kalorier/100 g 330 kcal
Fett/100 g 7,2 g
Salt/100 g 0,67 g
Cirkapris/100 g 9:50

+ Lite fett och få kalorier. Stor volym, så de känns generösa.
– Ganska mycket salt och inga vitaminer.


Mexicanos - Betyg: 3


Majscrackers tillverkade av bland annat ris och majs. Smaksatta med cheddarost.

Kalorier/100 g 401 kcal
Fett/100 g 7 g
Salt/100 g 0,8 g
Cirkapris/100 g 15:00

+ Låg fetthalt, men inte så nyttigt fett.
– Innehåller få nyttigheter, ganska mycket salt.



Rostade och saltade pumpakärnor - Betyg: 4


Innehåller pumpakärnor, vegetabilisk olja och salt.

Kalorier/100 g 522 kcal
Fett/100 g 42 g
Salt/100 g 0,6 g
Cirkapris/100 g 20:00

+ Rika på zink och antioxidanter. Bra fett.
– Kaloririka. Man luras lätt att äta mycket eftersom volymen är liten.


Rice Infusions – Betyg: 4


Som vanliga chips men av ris som suger åt sig mindre fett än potatis.

Kalorier/100 g 493 kcal
Fett/100 g 24 g
Salt/100 g 0,75 g
Cirkapris/100 g 12:50

+ Mindre fett än klassiska potatischips, men fortfarande ganska mycket!
– Ganska mycket salt, innehåller inte så mycket nyttigt. Friterade.

Källa & bild: MåBra 

söndag 17 oktober 2010

Light-alternativen som du ska undvika


Så sant så sant...

Det är lätt att luras av produkter med lägre fett- eller sockerinenhåll. Men faktum är att det många gånger finns alternativ som är betydligt bättre än dessa light-varianter. Här är fem produkter som du ska undvika – och vilka som är att föredra.


1. Salta pinnar

De har lägre fetthalt än många andra snacks, men innehåller en hel del salt – och vetmjöl för dig som vill ha ett lägre GI-värde. Här kan du läsa MåBra:s test av lightsnacks och se vad som är att föredra framför salta pinnarna.

2. Light-glass

Låt dig inte luras av förpackningen, viss light-glass innehåller nämligen fler kalorier än vanlig glass. Så håll koll på innehållsförteckningen. Häägen-Dazs lowfat frozen yogurt innehåller till exempel fler kalorier än GB:s vanliga vaniljgräddglass. Tips: Gör din egen glass genom att blanda yoghurt med frusna bär.

3. Light-läsk

Light-läsken innehåller inget socker men sötningsmedel som ändå väcker ett sötsug. Drick i stället mineralvatten med lite frukt eller bär i.

4. Fettsnåla såser och dressingar

Dressingar och såser som har lägre fettinnehåll innehåller ofta lika mycket socker – och därför mycket kalorier. Satsa på oljebaserade dressingar i stället, eller gör din egen med gräddfil och örter exempelvis.

5. Vitaminvatten

De innehåller vitaminer, men även en hel del socker och kalorier. Gör ditt eget vitaminvatten med ett par klyftor lime eller citron i stället.

Källa & bild: MåBra

fredag 15 oktober 2010

Havrecookies med choklad


Ingredienser - 25 cookies
  • 50 g smör
  • 5 dl havregryn
  • 3 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk vanlijscker
  • 1 nypa salt
  • 1 krm mald kanel
  • 1 dl krossat bovete
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g chokladknappar
Tillagning
  1. Hetta upp smöret i en teflonstekpanna och rosta havregrynen under omrörning tills de är gyllene. Ta bort stekpannan från värmen och låt havregrynen svalna. Sätt ugnen på 200 grader och klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa samman ägg, råsocker, vaniljsocker, salt och kanel med elvispen till en ljus och pösig smet. Blanda ner krossat bovete och mjöl och vänd sist ner havregrynen och chokladknapparna i smeten. Låt smeten dra 10 min.
  3. Klicka ut smeten på plåtarna, drygt 1 msk smet till varje kaka, med ca 5 cm mellanrum. tryck lätt på toppen av varje kaka så at de plattas till något.
  4. Grädda kakorna i ugnen tills kakorna är helt torra på ytan och topparna är lätt gyllenbruna, 10–15 min per plåt. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
Näringsvärde/cookie: 98 kcal Fett 4 g Protein 3 g Kolhydrater 13 g Fibrer 1 g

Tips!

Kakorna håller sig knapriga om det förvaras i en väl tillsluten plåtburk. Mjuka kakor kan åter bli knapriga om de gräddas 2–3 min i 200 grader.

Källa & bild: Impoline

torsdag 14 oktober 2010

Mustig höstsoppa


Här kommer en god och mustig soppa på begäran, hoppas det smakar!  :)

Ingredienser - 4 port
  • 750 g blandade rotfrukter t ex potatis, rotselleri, morot, palsternacka
  • 1 gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 100 g rökt fläsk
  • 2 vitlöksklyftor
  • Arla smör
  • 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
  • 1 dl hackade färska örter, t ex timjan, rosmarin, gräslök
Gör så här
  1. Skala rotfrukter och lök och dela dem i bitar. Mixa rotfrukter och lök, lite i taget i en matberedare.
  2. Häll hälften av blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka ca 5 min.
  3. Mixa soppan slät i en matberedare.
  4. Skär fläsket i små tärningar.
  5. Skala och hacka vitlöken. Fräs det i smör i kastrullen.
  6. Häll i den mixade soppan, de okokta rot-frukterna, crème fraiche och örter.
  7. Låt soppan koka ca 5 min.
  8. Smaka av med salt.
  9. Servera med bröd.
Energi per portion: 265 kcal Protein 10 g Kolhydrater 35 g Fett 10 g

Källa & bild: Arla

onsdag 13 oktober 2010

Köttfärsbiffar med färskost


Ingredienser - 2 port
  • 200 g mager nötfärs
  • 1 ägg
  • 50 g valfri smaksatt philadelphiaost, 12 %
  • salt, peppar
  • 1 tsk smör eller margarin
  • 2 skivor fullkornsfranska à 25 g, ev. glutenfria
  • 150 g blandad sallad
  • Garnera med: ärtskott
Servera med: sallad

Så här gör du
  1. Rör ihop färsen med ägg, ost och kryddor.
  2. Forma 2 platta biffar och stek dem i fettet.
  3. Vänd brödskivorna i pannan så att de blir varma och placera biffarna ovanpå.
Energi per portion: 327 kcal

Källa & bild: MåBra

tisdag 12 oktober 2010

Mer än vad man kanske tror


Det tål att upprepas och påminna sig själv om hur mycket saker och ting faktiskt innehåller. Vill man gå ner i vikt så är kosten en stor del. Du kan gå ner i vikt utan att träna genom att äta rätt, men tränar du så kan du äta lite mer och på köpet så får de en snyggare kropp! Det vill väl alla ha :)

Här kommer en påminnelse, en kaloritabell:

PLOCKGODIS:

1 chokladpralin = 44 kcal

1 colaflaska = 28 kcal

1 lakritskonfekt = 22,7 kcal

1 marmeladkonfekt = 101,1 kcal

1 mini-marshmallow = 3,4 kcal

1 pastellmint = 8,3 kcal

1 polkagris = 11,9 kcal

1 punschpralin = 16 kcal

1 salmiakbalk = 10,5 kcal

1 salt sill = 24,5 kcal

1 saltlakrits = 19,7 kcal

1 skumbanan = 24 kcal

1 skumgodis = 13,4 kcal

1 sockerbit = 14,4 kcal

1 sockerfri syrlig karamell = 20,1 kcal

1 syrlig karamell = 19,7 kcal

1 vaniljpralin = 13,5 kcal

1 vingummi = 16 kcal


GODSAKER

En dammsugare (punschrulle) 168 kcal

En liten biskvi ca 200 kcal

En stor biskvi ca 300 kcal

En bit kladdkaka 180 kcal

En bit smörgåstårta (175 g) ca 450 kcal

En bit morotskaka (rätt stor) ca 300 kcal

En maräng 30 kcal

En delicatoboll ca 300 kcal

En munk ca 170 kcal

En munk med choklad 213 kcal

En vaniljmunk 180 kcal

En kanelbulle 168 kcal


MAT

En köttbulle 15-20 kcal

En dl kokt pasta 100-120 kcal

En pannkaka ca 110 kcal

En dl ris 95 kcal

En korv med bröd ca 300 kcal


FRUKT

En clementin 25 kcal

En apelsin 50 kcal

Ett Päron 60 kcal

Vindruvor 78 kcal/hg

En nektrarin 60 kcal

En kiwi 30 kcal

Ett äpple 65 kcal


GRÖNSAKER

En cm gurka 1 kcal

En tomat 22 kcal

En morot 25 kcal


DRICKA (kcal/dl)

Cider 80 kcal

Alkoläsk 80 kcal

Likör (söt) 24 procent 266 kcal

Öl, 4,5 procent 47 kcal

Vitt vin 67 kcal

Rödvin 78 kcal

Sprit, 40 procent 222 kcal

Lightläsk 0 kcal

Källa & bild: Shape me up

söndag 10 oktober 2010

Risotto Funghi


Ingredienser - 4 pers
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 bit rotselleri (100 g)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 2 dl råris
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 10 cm purjolök
  • 1 dl parmensanost
  • 10 st champinjoner
Gör så här
  1. Skala lök och rotfrukter. Tärna dem fint.
  2. Fräs dem i lite olja med pressad vitlök i några min på svag värme.
  3. Rör ner råris och häll på buljongen och kryddorna. Sjud under lock i 40 min tills all vätska kokat bort och riskornen är mjuka.
  4. Skiva purjolöken.
  5. Vänd ner lök och ost i riset.
  6. Skiva svampen och stek den i olja några min på varje sida.
  7. Servera risotton med svamp.
Innehåll per portion: 301 kcal Kolhydrater 40,0g Fett 11,4g Protein 9,3g Fibrer 4,7g

Källa: Allevo
Bild: Lånad här

onsdag 6 oktober 2010

Mat som mättar och mat som fettar


Alltid bra med påminnelse om hur och vad man bör äta om man nu vill gå ner lite i vikt. En liten förändring kan göra stor skillnad och det du väljer att äta påverkar din kropp på olika sätt, när det kommer till mättnad.

Tänk på att:
  1. Ät regelbundet, och gärna uppdelat på fem eller sex tillfällen per dag (frukost, lunch, middag, ett par mellanmål) - det ger dig en chans att finslipa mängder och tider, så att du håller dig ohungrig men ändå går ner i vikt.
  2. Mät och väg maten i början - snart lär du dig hur stor din optimala portion är av olika livsmedel.
  3. Ät rätt mat - kolla nedan vilken mat som ger mycket mättnad och näring, men som ändå hjälper dig att gå ner i vikt.
  4. Räkna med att den där katastrofhungern ändå slår till ibland - och se till att ha en plan! Ett nyttigt mellanmål kanske inte är vad du känner mest för, men finns det tillhands kanske du ändå väljer det framför ett onyttigare alternativ. Fundera också över vad som gjorde dig hungrig - kanske kan du äta eller planera annorlunda nästa dag.
  5. När du bara är sugen kanske det räcker med en aktivitet - en promenad kanske? Eller en kopp te?
Maten som mättar

  • Fullkorn: Tar längre tid att äta och ger mer mättnad för samma antal kalorier, jämfört med vitt bröd.
  • Protein: Protein mättar bra. Se till att få i dig en portion fisk, kött, kyckling, bönor, keso eller ägg varje lunch och middag. Blir du hungrig mellan måltiderna är det bra om du försöker satsa på proteinrika mellanmål också.
  • Volym: Sallad, tomat och gurka kallas ofta näringsfattiga - men en full tallrik gör mycket för mättnadskänslan! Det är alltså inte fel att lassa på rejält av dessa grönsaker.
  • Mättande grönt: Ät inte bara lättviktsgrönsaker. Vitkål, morot, broccoli och ärtor mättar bra och tar tid att äta - då hinner du börja känna mättnad innan du ätit för mycket.
  • Soppa: En soppa till förrätt, gjord på dina favoritgrönsaker, kryddor och buljong (eventuellt mixad med mixerstav), ger inte många kalorier och går fort att laga. Ändå sänder den mättnadssignaler till hjärnan.
Små förändringar gör stor skillnad!

Så lätt går du ner fem kilo


Coca-cola mot vatten eller lightdryck

Om du dricker: Två burkar coca-cola om dagen
Och byter det mot: Vatten eller lightdryck, exempelvis cola light
Så går du ner 5 kg på: 4 månader och 1 vecka

Wienerbröd mot frukt

Om du äter: Ett wienerbröd till kaffet varje dag
Och byter den mot: En frukt, exempelvis ett äpple, varje dag
Så går du ner 5 kg på: 4 månader och 3 veckor

Ostmackor mot skinkmackor

Om du äter: Tre ostmackor (mjukt bröd, vanligt smör, 2 skivor ost på varje) om dagen
Och byter dem mot: Två skinkmackor (knäckebröd, lättmargarin, 2 skivor skinka på varje) om dagen
Så går du ner 5 kg på: 2,5 månader

Kaloribombslunch mot vanlig lunch

Om du äter: Fettstinn lunch varje dag, ca 700 kcal (exempelvis ost- och skinkpaj och en macka)
Och byter det mot: Nyttigare, lagad lunch, varje dag, ca 400 kcal
Så går du ner 5 kg på: 4 månader

Caffè latte mot kaffe med mjölk

Om du dricker: Två caffè latte varje dag, med standardmjölk
Och byter dem mot: Två kaffe med en skvätt lättmjölk (2 msk i varje) varje dag
Så går du ner 5 kg på: 2,5 månader

Ost mot skinka i kylen

Om du äter: En 700-grams-förpackning ost, 28 %, varje vecka
Och byter det mot: En 400-grams-förpackning skivad skinka, varje vecka
Så går du ner 5 kg på: 4 månader

Mjölkchoklad mot kexchoklad

Om du äter: Fyra 100-grams chokladkakor i veckan.
Och byter dem mot: Fyra 55-grams kexchoklad i veckan.
Så går du ner 5 kg på: 8 månader

Mazariner mot mums-mums

Om du äter: Fem mazariner i veckan
Och byter dem mot: Fem mums-mums i veckan
Så går du ner 5 kg på: 11 månader

Buss mot promenad

Om du åker: Buss hela vägen fram till jobbet varje dag, och sedan hem igen
Och byter det mot: Att promenera de sista två kilometrarna av vägen, både dit och hem, varje dag (totalt 4 km, som tar totalt ca 40 min)
Så går du ner 5 kg på: 4 månader

Bil mot cykel

Om du åker: Bil 1 mil till jobbet varje dag, och 1 mil hem (5 dagar i veckan)
Och byter det mot: Att ta cykeln istället (ca en halvtimme varje väg)
Så går du ner 5 kg på: 3 månader


Källa & bild: Aftonbladet 1 & 2

tisdag 5 oktober 2010

Pasta med räkor


Ingredienser - 4 pers
  • 500 g räkor med skal
  • 500 g djupfrysta wokgrönsaker
  • 2 tsk olja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ¾ dl sweet chilisås
  • 2 dl fiskkbuljong (2 dl vatten + 1 msk fiskfond)
  • 2 tsk potatismjöl
  • ev salt
  • 3 dl fullkornspasta (okokt)
Gör så här
  1. Skala räkorna.
  2. Woka grönsakerna i oljan, pressa över vitlök.
  3. Blanda ner räkorna.
  4. Tillsätt sweet chili, buljong och potatismjölet utblandat i lite kallt vatten.
  5. Koka upp såsen och smaka av.
  6. Servera såsen med de heta räkorna till nykokt fullkornspasta pasta.
Innehåll per portion: 346 kcal Kolhydrater 36,6g Fett 5,5g Protein 36,7g Fibrer 5,2g

Källa: Allevo
Bild: Lånad här

måndag 4 oktober 2010

Jordärtskockssoppa


Ingredienser - 4 portioner
  • 500 g jordärtskockor
  • 4 potatisar, 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 knippe slät persilja
  • 2 morötter
  • 20 g smör
  • 1 dl torr marsala
  • salt, svartpeppar
  • 1–2 msk färskpressad citron
  • 1 lagerblad
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 2 msk crème fraiche
Tillagning

  1. Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar. Skala och tärna potatisen. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Ta bort grova kvistar från persiljan och hacka den fint. Skala och tärna morötterna.
  2. Hetta upp 10 g smör i en stor kastrull och fräs löken tills den börjar mjukna. Blanda ner vitlök och tärnade jordärtskockor och fräs under omrörning. Tillsätt potatis och fräs hastigt. Häll på marsala och 1 liter vatten.
  3. Krydda soppan med salt och peppar. Tillsätt färskpressad citron, hackad persilja och lagerblad. Lägg på locket och låt sjuda 20 min.
  4. Hetta upp resten av smöret i en kastrull och fräs morotstärningarna. Häll på grönsaksbuljongen och låt morötterna sjuda 10 min under lock. Krydda med koriander och peppar och ställ morötterna varmt.
  5. Ta upp lagerbladet ur soppan och mixa soppan slät. Rör ner crème fraiche. Häll upp soppan i 4 förvärmda tallrikar. Lägg på morötterna och servera.
Tips!

Skalade jordärtskockor bör genast läggas i kallt vatten för att inte mörkna. Jordärtskockor skördas sent och har säsong under hösten och vintern.

Näringsvärde/portion: 257 kcal Fett 7 g Protein 5 g Kolhydrater 37 g Fibrer 9 g
 
Källa & bild: Impoline

fredag 1 oktober 2010

Fransk päronkaka med mandel


Samvete-0909-fransk paronkaka med mandel


Ingredienser - 6 port
  • 4 mogna päron i halvor, skalade och urkärnade
  • 1 tsk flytande smör/olja till formen
  • 2 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl skållad sötmandel, 65 g
  • 1 dl minifraiche, ev. låglaktos
  • rivet skal av 1 citron
Servera med:
  • 1 pkt halvtinad lättglass vanilj, ev. låglaktos
Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 200˚.
  2. Lägg päronen med den kupade sidan uppåt i en smord, ugnssäker form.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Mal mandeln. Rör ner minifraiche, citronskal och mandel.
  5. Bred smeten över päronen.
  6. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
Energi per portion: 261 kcal

Källa & bild: MåBra