Ingredienser - 4 portioner
- 400 g fiskfilé, t ex torsk, kolja, sej, hälleflundra (blanda gärna 2 sorter)
- saften av 0,5 citron
- 1 purjolök
- 3 morötter
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 2 burkar tomater (à 400 g)
- 4 dl fiskbuljong (från tärning eller fond på flaska)
- 1 dl vitt vin
- salt, vitpeppar
- 1 msk tomatpuré
- 1 kvist rosmarin
- 3–4 kvistar timjan
- Skölj och torka av fiskfiléerna och skär dem i lagom munsbitar. Lägg den skurna fisken i en djup tallrik och droppa över citronsaften.
- Ansa och skölj grönsakerna. Skär purjolöken i tunna ringar och skiva morötterna tunt, ev på ett grönsaksjärn. Skala och hacka vitlöken.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i vitlök och grönsaker och fräs under omrörning tills grönsakerna är täckta av olja. Häll på tomaterna med spad, fiskbuljong och vitt vin. Dela tomaterna grovt i kastrullen.
- Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatpuré. Lägg örtkvistarna hela i kastrullen. Lägg på locket och låt soppan sakta sjuda 25 min.
- Salta fisken lätt och lägg den i kastrullen. Lägg på locket och låt fisken dra på svag värme, 4–6 min, beroende på fiskbitarnas storlek.
- Ta upp örtkvistarna ur soppan och smaka av. Häll upp soppan i förvärmda tallrikar, garnera med färska örter och servera med baguette eller ciabatta.
- Fisksorterna kan bytas ut efter smak. Det går också utmärkt med skaldjur. En god kombination är 300 g torsk och 100 g kokta räkor.
- Laga en kycklingsoppa genom att byta ut fisken mot kycklingfilé och buljongen mot hönsbuljong.
- Soppan är också god som grönsakssoppa. Uteslut fisken och öka grönsaksmängden med 400 g.
Källa & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar