Ingredienser - 4 portioner
- 1 stor grillad kyckling
- 50 g smör eller margarin + matfett till formen
- 3 msk vetemjöl
- 2,5 dl mellanmjölk
- 5 dl kycklingbuljong
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 0,5 dl färska örter (valfritt)
- salt och vitpeppar
- 1,5 dl riven, lagrad ost
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en stor eller fyra små gratängformar med matfett.
- Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölet. Blanda väl och låt det fräsa 1 min under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner mjölk och buljong lite i taget. Sätt tillbaka såsen på plattan och låt sjuda upp under omrörning i 2 min.
- Ta bort allt skinn och fett på kycklingen. Ta loss allt kycklingkött från benen och strimla det i lagom stora bitar. Skala och tärna löken fint. Ansa och tärna paprikan. Blanda ner kyckling, lök, paprika och örter i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Häll ner såsen i gratängformen. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen 20 min eller tills gratängen är gyllene.
• Klumpiga såser kan göras släta genom att man låter såsen passera genom en finmaskig sil. Tryck såsen genom silen med hjälp av en sked.
• Vit sås ska helst kryddas efter tillagningen. De pepparsorter som passar bäst är kajennpeppar, nymalen svartpeppar eller finmalen vitpeppar.
Näringsfakta per portion: 347 kcal Kolhydrater 11g Protein 35g Fett 11g Fibrer 1g
Källa & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar