torsdag 23 december 2010

5 smala julsnacks



Julmacka med fräsch rödbetssallad


Till 2 portioner:
  • 2 små skivor kavring eller annat fiberrikt bröd
  • 3 rejäla skivor inlaga rödbetor, hackade
  • Knappt 1/2 litet äpple, finhackat
  • 2 msk kesella eller kesella lätt
  • Ev kanel
Gör så här:
  1. Hacka rödbeta och äpple.
  2. Blanda ner kesella. Dofta ev över kanel.
  3. Lägg på ett gott, fiberrikt julbröd.
Kcal/portion: 112

Julsmoothie

Till 2 portioner:
  • Saften av 1 apelsin
  • 1 banan
  • 2 dl naturell yoghurt, 3 % eller 0,5 %
  • 1 krm kanel (eller efter smak)
  • 1 krm kardemumma (eller efter smak)
Gör så här:
  1. Lägg alla ingredienserna i en skål eller mixer.
  2. Mixa i mixer eller med stavmixer.
Kcal/portion: 111

Keso à la Malta

Till 2 portioner:
  • 200 g keso eller keso mini
  • 1,5 msk vaniljsocker
Gör så här:
  1. Blanda ner vaniljsockret i keson.
Kcal/portion: 100

Serveringsförslag: Dofta över kanel, eller ät med jordgubbar från frysen, eller blanda i apelsinhack, beroende på hur du brukar avnjuta din Malta.

Julig fruktsallad

Till 2 portioner:
  • 1 litet äpple
  • 3/4 apelsin
  • 1 clementin
  • 1/2 dl kesella vanilj
Till lagen:
  • Saften och skalet av 1/4 apelsin
  • 1 stjärnanis
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 cm kanelstång
  • 0,5 dl vatten
Gör så här:
  1. Skrubba apelsinen.
  2. Lägg ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt koka upp, och dra sedan genast från plattan och låt svalna. Låt gärna stå en stund. Sila.
  3. Hacka frukten. Häll över den svalnade lagen.
  4. Servera med kesella vanilj.
Kcal/portion: 99

Dadelmums

Till 2 portioner:
  • 2 stora skivor rökt skinka
  • 2 stora färsk dadel, eller 4 små
Gör så här:
  1. Dela varje skinkskiva i fyra långa remsor.
  2. Mikra remsorna i 1-2 minuter - de ska skrynkla sig lite.
  3. Kärna ur dadlarna. Om de är stora, dela varje i två halvor.
  4. Vira skinkan kring dadlarna. Sätt eventuellt fast med tandpetare.
Kcal/portion: 81

Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: