måndag 20 december 2010

Julgott

Mannagrynspudding


Ingredienser - 10 portioner
  • 1 l mellanmjölk
  • 2 dl mannagryn
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 5 fint rivna bittermandlar
  • 2 dl jordgubbssylt
Gör så här:
  1. Koka upp mjölken i en 2-literskastrull. Rör ner mannagrynen.
  2. Låt gröten koka under omrörning i 5 minuter. Salta.
  3. Låt gröten svalna.
  4. Rör därefter ner ägg, socker och bittermandlar.
  5. Bred ut smeten i en smord ugnsfast form.
  6. Grädda i 225 grader i 25–30 minuter.
  7. Servera med sylt.
Energi per portion: 158 kcal

Ingefärsknäck


Ingredienser - 12st
  • 3 msk socker
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk finhackad sötmandel
  • 0,5 tsk ingefära
Gör så här:
  1. Blanda socker, sirap, sötmandel och ingefära i en kastrull.
  2. Låt koka ihop i 1–2 minuter, det går snabbt!
  3. Rör med en trägaffel.
  4. Häll upp i cirka 12 knäckeformar.
  5. Låt knäcken stelna.
Energi per knäck: 39 kcal

Saffransbiscotti



Ingredienser - 50 st
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl fruktsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 pkt saffran
  • 2 dl mild lättyoghurt med vaniljsmak
  • 2 ägg
  • 1 riven morot
  • 2 msk flytande margarin, 80% fett
  • 6 torkade aprikoser
  • 1 dl sötmandel
  • 1 uppvispat ägg
  • 3 msk pärlsocker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda de sex första torra ingredienserna i en matberedare.
  3. Blanda ut saffranet i yoghurten.
  4. Vispa ihop ägg och saffrans-yoghurt och blanda i den rivna moroten och margarinet.
  5. Häll det i matberedaren och kör ihop med mjölblandningen till en deg.
  6. Verkar den för lös kan du ha i lite mjöl till.
  7. Hacka aprikoserna fint och mandeln grovt och kör i det i degen.
  8. Ta upp degen med mjölade händer och rulla den till en boll.
  9. Dela bollen i två delar som du rullar till två limpor och lägg dem på en bakpappers-klädd plåt.
  10. Platta till dem till två rektanglar, cirka sju centimeter breda och två centimeter tjocka.
  11. Pensla med äggvispet och strö på pärlsocker.
  12. Grädda i cirka 10 minuter tills limporna fått lite färg.
  13. Tag ut och låt svalna.
  14. Skär limporna i cirka 50 skivor på längden, ungefär 2 cm tjocka.
  15. Lägg dem på ett ugnsgaller och rosta i ytterligare 10 minuter.
Energi per skorpa: 69 kcal

Källa & bild: Aftonbladet

2 kommentarer:

Sara sa...

Vilken härlig blogg! Här tittar jag garanterat in igen! =)

Anonym sa...

Jag har gått ner 22kilo sen i oktober. och är snart i mål!! och jag kan säga att saffrans biscottina har räddat mig många många gånger. Fast jag torkar dom längre. 50grader i ca 1-2timmar beroende på tjocklek. så blir de riktigt goda skorpor! :)