Mannagrynspudding
Ingredienser - 10 portioner
- 1 l mellanmjölk
- 2 dl mannagryn
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 2 msk socker
- 5 fint rivna bittermandlar
- 2 dl jordgubbssylt
- Koka upp mjölken i en 2-literskastrull. Rör ner mannagrynen.
- Låt gröten koka under omrörning i 5 minuter. Salta.
- Låt gröten svalna.
- Rör därefter ner ägg, socker och bittermandlar.
- Bred ut smeten i en smord ugnsfast form.
- Grädda i 225 grader i 25–30 minuter.
- Servera med sylt.
Ingefärsknäck
Ingredienser - 12st
- 3 msk socker
- 3 msk ljus sirap
- 2 msk finhackad sötmandel
- 0,5 tsk ingefära
- Blanda socker, sirap, sötmandel och ingefära i en kastrull.
- Låt koka ihop i 1–2 minuter, det går snabbt!
- Rör med en trägaffel.
- Häll upp i cirka 12 knäckeformar.
- Låt knäcken stelna.
Saffransbiscotti
Ingredienser - 50 st
- 8 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 2 dl fruktsocker
- 1 krm salt
- 0,5 pkt saffran
- 2 dl mild lättyoghurt med vaniljsmak
- 2 ägg
- 1 riven morot
- 2 msk flytande margarin, 80% fett
- 6 torkade aprikoser
- 1 dl sötmandel
- 1 uppvispat ägg
- 3 msk pärlsocker
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda de sex första torra ingredienserna i en matberedare.
- Blanda ut saffranet i yoghurten.
- Vispa ihop ägg och saffrans-yoghurt och blanda i den rivna moroten och margarinet.
- Häll det i matberedaren och kör ihop med mjölblandningen till en deg.
- Verkar den för lös kan du ha i lite mjöl till.
- Hacka aprikoserna fint och mandeln grovt och kör i det i degen.
- Ta upp degen med mjölade händer och rulla den till en boll.
- Dela bollen i två delar som du rullar till två limpor och lägg dem på en bakpappers-klädd plåt.
- Platta till dem till två rektanglar, cirka sju centimeter breda och två centimeter tjocka.
- Pensla med äggvispet och strö på pärlsocker.
- Grädda i cirka 10 minuter tills limporna fått lite färg.
- Tag ut och låt svalna.
- Skär limporna i cirka 50 skivor på längden, ungefär 2 cm tjocka.
- Lägg dem på ett ugnsgaller och rosta i ytterligare 10 minuter.
Källa & bild: Aftonbladet
2 kommentarer:
Vilken härlig blogg! Här tittar jag garanterat in igen! =)
Jag har gått ner 22kilo sen i oktober. och är snart i mål!! och jag kan säga att saffrans biscottina har räddat mig många många gånger. Fast jag torkar dom längre. 50grader i ca 1-2timmar beroende på tjocklek. så blir de riktigt goda skorpor! :)
Skicka en kommentar