måndag 4 juli 2011

Kycklinggryta med medelhavsgrönsaker


Ingredienser - 4 portioner

  • 500 g kycklingfiléer
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar timjan 
  • 2 kvistar rosmarin
  • saften av 1 citron
  • 2 lökar
  • 2 gröna paprikor
  • 500 g tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 80 g gröna, paprikafyllda oliver 
  • 0,5 knippe slät persilja
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i 2 cm stora bitar och lägg dem i en skål. Skala vitlöken och pressa ner den i skålen.
  2. Ta bort grova kvistar och hacka timjan och rosmarin. Blanda örterna med kycklingen. Häll på citronsaften och blanda allt väl. Täck över och marinera 1 tim. Vänd kycklingen en gång.
  3. Skala och hacka löken. Ansa de gröna paprikorna och skär dem i bitar. Skölj och halvera tomaterna. Ta bort stjälkfästet och skär tomaterna i tärningar.
  4. Hetta upp olivoljan i en gryta. Lägg i lök och paprikabitar. Fräs tills paprikan börjar mjukna, ca 4 min. Lägg i kycklingen med marinaden och fräs ca 2 min.
  5. Rör ner tomatpuré, tomater och 2 dl vatten i grytan. Salta och peppra och lägg i lagerbladet. Lägg på locket och sjud 20–25 min.
  6. Skiva oliverna och hacka persiljebladen. Skölj citronen och skär den i skivor. Blanda ner oliverna vid slutet av tillagningstiden och smaka av kycklinggrytan med salt och peppar. Strö över persiljan och garnera med citronskivor. Servera med ris.
Tips
Kycklingrätten blir lika god, men får en helt annan smak, om du använder svarta oliver istället för gröna.


Näringsvärde per portion:
280 Kcal 
Fett 12g  
Protein 32g 
Kolhydrater 13g 
Fibrer 5g


Receptvariant
Fiskälskare kan ersätta kycklingen med en fast fisk, t ex torsk, hälleflundra, sej eller lax. Droppa citronsaft över fisken. Salta och lägg ner i grytan. Sjud 3–5 min beroende på tjocklek.

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: