tisdag 19 juli 2011

Kandiserade miniäppelkaka gone light




Ingredienser - 1 portion
Till ”sponge”-röran:
  • 50 g kokosmjöl
  • 50 g malda mandlar/mandelmjöl
  • 1/2 ts bakpulver
  • 25 g minilätta smör
  • 5 g canderel
  • lite seltin/salt
  • 1 ägg
  • ca 3,5 dl minimjölk
  • 1 ts vaniljessens
  • riven apelsinzest från 1 apelsin
  • 20 g hackade mandlar
Kandiserade äpplen:
  • 2 stora Granny Smith äpplen, skalade & tärnade
  • 20 g minilätta smör
  • 1 ms kokossocker (eller t ex honung)
  • kanel + lite riven apelsinzest
  • 25 g finhackade dadlar, raw
Så gjorde jag :
Wokade äppelbitarna och dadelbitarna tillsammans med kokossockret, kanel, smör och lite apelsinzest så att de fick en ”kandiserad” konsistens och smak – och fördelade detta i 6 eldfasta portionsformar.
Så gjorde jag ”sponge-röran” där jag först blandade ihop mandel- och kokosmjöl med bakpulver, canderel och smör till en smulig konsistens. Tog så en handvisp och vispade upp ägget med vaniljarom och provade mig fram med mjölken till en ok konsistens.
Blandade så det torra med äggsmeten och vispade ihop till en något fluffy röra som hälldes över formarna. Ströade över hackade mandlar innan gräddningen.
Gräddas i ugnen på kring 180 grader i ungefär 20 minuter tills miniäppelkakorna blivit gyllenebruna.
Energi per portion: 155 kcal
Källa & bild: LissFit

1 kommentar:

Anonym sa...

den kaloribestämningen kan omöööööjligen stämma, bara i 3,5 dl minimjölk är det 122 kalorier...