Ingredienser - 8 portioner
- 1 kg hel, filead lax
- salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk salt
- 1 knippa dill
Purjolökssås:
- 3 purjolökar
- 5 dl grönsaksbuljong
- 1 dl vitt, torrt vin
- ev salt
- ev peppar
- 1 msk flytande margarin
Tillagning
- Salta och peppra laxen. Linda in den i ugnsfolie och lägg den i en långpanna. Stek laxen längst ner i ugnen i 125°C, ca 1 tim och 20 min.
- Gör såsen under tiden: Skär purjolökarna i bitar. Koka upp grönsaksbuljongen tillsammans med vinet i en större kastrull. Förväll purjolöksbitarna i vätskan tills de mjuknar.
- Mixa blandningen i matberedare eller med hjälp av mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen och runda av den med margarin. Smaka ev av med salt och peppar. Ge såsen ett uppkok strax innan den ska serveras. Servera gärna en pastasallad till, se Tips nedan.
Näringsvärde per portion 261 kcal Kolhydrater 2g Protein 48g Fett 17g Fibrer 1g
Källa & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar