lördag 6 februari 2010

Balsamicofilé med lyxig ratatouille





Ingredienser - 6 portioner
  • 750 g fläskfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl balsamvinäger

Ratatouille:

  • 2 röda lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyfto
  • 4 kvistar basilika
  • 4 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 4 kronärtskockshjärtan

Garnering:
färska örter

Tillagning

  1. Skär bort ev hinnor och synligt fett från fläskfilén. Gnid in filén med salt och peppar runtom. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och bryn fläskfilén runtom. Tillsätt balsamvinägern, sänk värmen och låt filén sjuda 20 min.
  2. Skala och grovhacka lökarna. Skölj och ansa auberginen och skär den i tärningar. Skala zucchinin, halvera den på längden och kärna ur halvorna. Skär i 1 cm breda skivor. Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skölj basilikan och hacka bladen fint. Skålla tomaterna, skala dem och hacka fint.
  3. Ta upp fläskfilén från skyn och slå in den i aluminiumfolie. Fräs lök, vitlök, aubergine, paprika och zucchini i olivoljan. Häll på vinet och sjud 5 min. Dela kronärtskockshjärtanen i halvor eller fjärdedelar. Blanda ner tomater, kronärtskockshjärtan och hackad basilika i grönsakerna. Salta och peppra. Rör om och sjud ytterligare 3 min.
  4. Lägg upp ratatouillen på ett fat. Skär fläskfilén i skivor och lägg den ovanpå. Garnera med färska örter och servera. Bröd eller klyftpotatis smakar bra till.

Receptvariant

Om du vill laga den här rätten till en större bjudning går det bra att förbereda ratatouillen. Öka mängderna till önskat antal portioner och laga ratatouillen enligt receptet fram till att den sjudit 5 min i steg 5. Frys in eller förvara i kylen till nästa dag. Tillsätt tomat, basilika och kronärtskockshjärtan när ratatouillen värms upp före servering.




Näringsvärde per portion 288 kcal Fett 12g Protein 29g Kolhydrater 11g Fibrer 4g

Källa & bild: impoline

Inga kommentarer: