1. Bokför ALLT du äter. Om du skriver upp allt ifrån pepparkaksdegen du nallade till skinkbiten du fick provsmaka i mataffären så kommer du garanterat att tänka på vad du stoppar i dig. Får du dessutom koll på de ”gömda” kalorierna så är risken mindre att du glömmer bort dem. Om du inte orkar tänka på något annat vikt-tips så gör ändå detta!
2. Planera. Tänk ut i förväg vad du ska äta under dagen. Ska du på kalas kanske du drar ner lite på någon annan måltid så att du har några kalorier extra att göra av med på kvällen.
3. Kolla upp kalorierna. Innan du stoppar något i munnen – tänk efter om det är värt det.
4. Prioritera träningen. Det är inte bara maten, utan i högsta grad även träningen som påverkar om du går upp eller ner i vikt. När en mat-högtid som denna närmar sig borde du till och med träna MER än du brukar för att kunna kompensera extra kalorier. Tänk så här: Bränn det (träna alltså) innan du stoppar i dig det (extra julkalorier).
5. Boka tid för träningen. Du skulle ju inte glömma bort att gå till jobbet eller missa en läkartid, eller hur? Planera in din träning i kalendern på samma sätt och låt inte något komma i vägen.
6. Begränsa alkoholen. Alkohol innehåller fler kalorier än du kanske tror, plus att du riskerar att glömma bort din kaloriplan om du blir lite glad i hatten. Om du ändå dricker så ta små klunkar åt gången, håll dig till dietvänliga drinkar och tänk på hur många glas det blir. Kom också ihåg att skriva upp allt i din mat-dagbok.
7. Ge bort det du får. Haglar chokladaskarna och saffransbullarna omkring dig? De som ger menar förstås väl, men det är inte förbjudet att ge vidare. Kanske du får guldstjärna av jobbakompisarna om du tar med dig chokladasken du fick från grannarna?
8. Låt inte ett snedsteg stå i vägen. Okej, det blev lite mycket glögg och pepparkakor hos kusinen i lördags och som grädde på moset hann du inte med din löparrunda. Strunt i det – det ska mera till innan din viktplanering förstörs. Det är bara att ta nya tag!
9. Plussa på 10 minuter. En del experter hävdar att bara 10 minuter extra av tuff träning kan vara tillräckligt för att hålla lite extra helgdagskalorier stången. 10 minuter kan det väl vara värt? Även om du inte hinner köra 10 minuter rakt av så kanske du kan hinna med några minuter här och några minuter där. Högintensiv träning som att springa-på-stället med höga knän eller hoppa hopprep funkar fint!
10. Aktivera dig i vardagen. Kom ihåg att ”springa ett ärende” inte är samma sak som att springa. Eller träna. Men ju mer aktivitet du kan få in i vardagen (som bonus till dina planerade träningspass) desto bättre. Testa säsongsaktiviteter som skridskor, åka pulka eller dra ett varv i elljusspåret med längdskidorna.
11. Ha akut-snacks i närheten. Hur bra man än planerar så kan kakorna till tre-fikat på jobbet vara oöverstigligt lockande. Då är det bra att ha ett enkelt och hälsosamt alternativ i närheten.
12. Håll koll på portionerna. Det finns inget dåligt med att njuta av sina mat-favoriter, håll bara koll på hur mycket du äter. Ibland kanske en liten smakportion kan räcka.
13. Fokusera på relationerna. Är det inte det högtider handlar om egentligen? Njut av roliga konversationer och känslan av att få umgås med goda vänner på ett kalas snarare än att cirkulera runt maten och ta lite mer än vad du egentligen behöver.
14. Drick vatten! Studier visar att de som dricker mycket vatten har ett lägre totalintag av kalorier vid dagens ände än de som inte tar det där glaset vatten med jämna mellanrum.
15. Morgonstund… De som tränar på morgonen har större benägenhet att hålla i sin träning än de som skjuter på det till kvällen. Dessutom tenderar man att äta bättre om man börjat dagen på ett hälsosamt sätt.
16. Jo, du vet. ”Man vet aldrig när man får mat nästa gång…” Jo, det gör du nog. Känn efter om du verkligen är hungrig nu eller om du ska vänta en stund. Bli en (hövlig) matsnobb: Känner du inte riktigt för det som bjuds så tacka nej. Ta bara en liten bit kaka och smakar den dig inte så ta inte mer utan spar dina kalorier till när det verkligen är något du gillar. Ingen kommer att klandra dig för att du inte tar en jätteportion.
17. Sakta ner. Njut av din mat och av upplevelsen kring maten. Du kommer att äta mindre, känna dig mer nöjd och hinna känna efter när du faktiskt är mätt.
18. Fokusera på målet. Innan du tar den där tuggan eller slänger väckarklockan i väggen – tänk på ditt mål! Det kommer att krävas svett och tålamod för att klara sig över helgerna. Tänk så här: Är det här på rätt väg för att nå mitt mål? Om inte, ta ett annat beslut. Och kom ihåg att det är DU som har kontrollen över helgdagarna, inte tvärtom.
Källa & bild: Aftonbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar