Det är bara jul en gång om året och då får man gå över gränserna när det gäller kaloriintag så här kommer julmaten! Ät och njut.
GOD JUL!
Ingredienser - 8 port
Sherry- och tomatsill
- 2 burkar matjessill à 400 g
- 250 g passerade tomater
- 2 msk ättiksprit (12 %)
- 2 msk råsocker
- 2 msk sherry
- 2 msk hackad basilika
- riven muskotnöt
- salt, peppar
Gravad lax med äpple
- 500 g laxfilésida av mittbiten, urbenad
- ¼ dl salt
- ½ dl strösocker
- 2 tsk grovkrossad vitpeppar
- ½ dl dill
- Salsa:
- 2 urkärnade, tärnade äpplen
- 200 g fint tärnad gurka
- ½ dl hackad dill
Kalvfrikadeller
- 1 msk olja till pensling
- 1 kg kalvfärs
- 1 dl havregryn
- 3 dl vatten
- 2 ägg
- 1 msk potatismjöl
- 2 msk dijonsenap
- salt, peppar
Brysselkål i apelsinsås
- 500 g brysselkål
- ½ dl pumpafrön
Sås:
- 2 dl apelsinjuice
- 1/2 dl torrt vitt vin
- 1 msk kycklingfond (Bong)
- 1 tsk honung
- 1 msk mjukt smör
- 1 tsk arrowrot för redning
- salt, peppar
Så här gör du
Sherry- och tomatsill
- Låt matjessillen rinna av och skär den i bitar.
- Blanda tomater, ättiksprit, socker, sherry och kryddor. Vänd ner sillen.
- Låt stå i ett dygn i kylskåp innan den serveras.
Gravad lax med äpple
- Blanda salt, socker och vitpeppar.
- Strö en tredjedel av blandningen i botten av ett djupt fat.
- Lägg laxsidan på tallriken med skinnsidan neråt. Strö över resterande salt-sockerblandning och dillen.
- Täck med plastfilm och ställ i kylen i 1–2 dygn.
- Vänd den efter halva tiden.
- Ta upp på skärbräda och skrapa bort vad som finns kvar av salt-sockerblandningen.
- Skär i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
- Blanda äpple, gurka och dill till en salsa och fördela över laxen.
Kalvfrikadeller
- Sätt ugnen på 225°.
- Pensla en plåt med olja.
- Blanda havregryn och vatten och låt det svälla cirka 5 min.
- Blanda ner kalvfärs, ägg, potatismjöl, dijonsenap och kryddor.
- Forma till frikadeller och lägg på plåten.
- Grädda mitt i ugnen i 15–20 min tills de fått fin färg och är genomstekta.
- Vänd dem efter halva tiden.
Brysselkål i apelsinsås
- Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen.
- Koka i lätt saltat vatten cirka 5 min tills de mjuknat.
- Låt rinna av.
- Blanda apelsinjuice, vin, fond och honung i en kastrull.
- Rör ihop smör och arrowrot.
- Värm såsen till kokpunkten och tillsätt smörkulan medan du vispar så att den löser sig i såsen. Sjud någon min. Krydda.
- Häll den varma såsen över brysselkålen och strö över pumpafrön.
Energi per person: 460 kcal (inte så farligt tycker jag :))
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar