1. Mjölk
De flesta mjölkprodukterna innehåller någon form av laktos. Många kan vara känsliga för laktos i perioder, exempelvis efter en stressig period eller en magsjuka. Prova att byta ut mjölk, smör och yoghurt mot laktosfria alternativ.
2. Frukt
Vissa frukter innehåller mer fruktos än andra, äpplen och päron till exempel. Byt ut dem mot druvor, bär och citrusfrukt, de får sin sötma från både fruktos och glykos, vilket gör dem lättare att bryta ner för kroppen.
3. Stärkelse
Spannmål som vete, råg och korn kan ibland uppröra magen. Då kan stärkelse från ris, majs och havre vara ett bättre alternativ.
4. Sötningsmedel
Sorbitol och xylitol är sockeralkoholer som sötar sockerfritt godis, läsk och tuggummi. Vill du undvika socker kan du prova produkter sötade med exempelviss aspartam istället.
5. Bönor
Grönsaker rika på galaktan, exempelvis bönor, linser, kål och kikärter, kan vara riktiga bekymmer för känsliga magar. Begränsa intaget om du misstänker att de ligger bakom problemet och prova att köpa torkade bönor som du blötlägger själv. Genom att byta ut vattnet ett par gånger gör du dem skonsammare för magen.
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar