tisdag 29 september 2009

Örtkryddade hamburgare


Ingredienser - 4 portioner
  • 200 g nötfärs, mager
  • 1,25 dl ströbröd
  • 0,5 dl finhackad purjolök
  • 0,5 dl riven morot
  • 1 äggvita
  • 2 tsk senap, fransk typ
  • 1 krm oregano
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • margarin till stekning
  • 4 fullkornsbaguetter eller fullkornsbullar, delade
  • 4 stora salladsblad
  • 1 tomat
  • 1 liten rödlök

Tillagning

  1. Blanda samman nötfärs, ströbröd, purjolök, morot, äggvita, senap, oregano och peppar i en stor skål. Blanda väl och forma 4 färsbiffar.
  2. Hetta upp margarinet på medelvärme i en stor fettsnål stekpanna. Lägg i biffarna, stek dem långsamt tills de får vacker färg och är genomstekta, ca 10 min, vänd en gång. Stek biffarna två och två om stekpannan är mindre. Täck över och håll biffarna varma.
  3. Lägg baguetterna eller fullkornsbullarna på en tallrik. Lägg en biff på underdelen av brödet och bygg på med sallad, tomat- och lökskivor.
  4. Lägg på överdelen av brödet och servera genast.

Tips

  • Du kan förbereda färsen flera timmar i förväg. Slå in i plastfolie och förvara i kylskåpet tills de ska stekas.
  • Använd en hamburgerformare för att få jämnrunda, platta biffar. Lägg färsen i formaren och tryck försiktigt ut biffen.
  • Om du ska frysa ostekta biffar är det bra att lägga vaxat papper mellan varje biff. Sedan kan du packa flera biffar i ett ytteremballage av folie eller speciellt frysfolie som är tätare.

Näringsvärde per portion 241 kcal Kolhydrater 29g Protein 15g Fett 7g Fibrer 3g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: