söndag 6 september 2009

Dinkel och morotsbröd

Ingredienser - 12 portioner
  • 0.5 paket jäst
  • 2.5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 200 gram riven morot
  • 7 dl dinkelmjöl (fullkorn)
  • 0.5 st ägg
  • 3 msk torkade solrosfrön

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet. Rör med en trägaffel så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt, morot och 6 dl av mjölet. Använd gärna en elvisp (degkrokarna) eller arbeta ordentligt för hand.
  3. Tillsätt ev mer mjöl. Degen ska vara något kladdig.
  4. Låt degen jäsa i 30 minuter. Rulla ut degen till en längd.
  5. Dela den i 12 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Pensla med uppvispat ägg. Strö på lite solrosfrön.
  7. Grädda bröden i ca 10 minuter i 225 grader.

Energi per portion 159 kcal

Källa & bild: Viktklubben

Inga kommentarer: