fredag 27 maj 2016

Smala efterrätter - 175 - 210 kcal


Smal pannacotta med jordgubbar och lime
6 portioner - 
195 kcal

smala desserter
Du behöver:
  • 2 st gelatinblad
  • 3 dl Kelda® matlagningsgrädde
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 2 dl Arla Köket® matyoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1⁄2 st lime

Till servering:
  • 6 dl jordgubbar
  • 2 msk flytande honung
  • rivet skal av 1⁄2 st lime
  • pressad saft av 1 st lime

Gör så här:
  1. Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan. Lyft upp gelatinet, lägg ner i grädden och rör tills det har smält.
  2. Tillsätt matyoghurt, vaniljsocker och limeskal. Häll upp i små glas eller portionsformar.
  3. Låt stelna i kyl minst 3 tim. Skiva jordgubbarna. Blanda dem med honung, limeskal och –saft. Lägg jordgubbarna på pannacottan vid servering.


En kalorisnålare variant på Crème Brulée
4 portioner - 210 kcal

smala desserter
Du behöver:
  • 4 dl ekologisk lantmjölk
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 4 st äggulor
  • 1⁄2 msk vaniljsocker
  • 2 msk rårörsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 125°. 
  2. Koka upp mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Vispa ihop äggulor och vaniljsocker. Häll mjölkblandningen över äggulorna under kraftig vispning. 
  3. Häll blandningen i ugnssäkra portionsformar och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  4. Låt stå i kyl minst 2 tim. Sätt ugnen på grill. Strö råsocker över bruléerna och gratinera i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka 2-3 min.


Chokladmousse med äggvita istället för grädde
4 personer - 200 kcal

smala desserter
Du behöver:
  • 1/2 krm salt
  • 2 msk strösocker
  • 3 äggvitor
  • 100 g mörk choklad (60-70%)

Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
2. Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank.
3. Rör ner en tredjedel av äggvite-smeten i chokladen och rör tills allt är väl blandat. Vänd sedan ner resten av äggvitesmeten. Häll upp i en form och ställ in i kylen, ca 1 timme.
4. Forma fyra ägg med vattensköljd sked och lägg på assietter. Hyvla choklad över.

Stekta äpplen med syrlig vaniljsås
4 portioner - 175 kcal

smala desserter
Du behöver:
  • 4 st äpplen
  • 1 msk smör
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 tsk kanel

Till vaniljsåsen:
  • 1 dl Kesella
  • 1 dl minifraiche
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk rårörsocker

Gör så här:
  1. Rör ihop alla ingredienserna till såsen. Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem i smör i en teflonpanna tills de är mjuka. Strö över socker och kanel.
Källa & bild: Shapeup

Inga kommentarer: