Ingredienser - 4 portioner
- 1 liter stora vita bönor
- salt, svartpepparkorn och lagerblad
- 1 purjolök
- 3-4 selleristjälkar
- 2-3 morötter
- 6-8 färska tomater eller 2 burkar skalade tomater
- salt och grovmalen svartpeppar
- 1-2 msk oregano
- 2 tsk mynta
- 1 knippa dill
- 2-3 msk olivolja
- citronklyftor
- Lägg bönorna i blöt i kallt vatten över natten.
- Koka dem mjuka i nytt vatten med salt, pepparkorn och lagerblad cirka 45 minuter.
- Låt dom rinna av.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj ugnens stora långpanna och lägg i bönorna.
- Gör i ordning grönsakerna: Putsa, skala, skiva eller skär i bitar.
- Vänd ihop bönor och grönsaker i långpannan med kryddorna, också i den hackade dillen.
- Häll på vatten så det står halvvägs upp på bönor och grönsaker, droppa på lite olivolja och sätt in i ugnens nedre del.
- Stek tills grönsakerna mjuknat och bönorna är alldeles mjuka, cirka 45 minuter.
- Om ytan blir brun kan man täcka med folie.
- Servera med gott bröd eller som tillbehör till lammstek eller kyckling.
Energi per portion: 363 kcal
Källa & bild: Sund.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar