fredag 5 augusti 2011

Grekiska bönor i ugnen


Ingredienser - 4 portioner
  • 1 liter stora vita bönor
  • salt, svartpepparkorn och lagerblad
  • 1 purjolök
  • 3-4 selleristjälkar
  • 2-3 morötter
  • 6-8 färska tomater eller 2 burkar skalade tomater
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 1-2 msk oregano
  • 2 tsk mynta
  • 1 knippa dill
  • 2-3 msk olivolja
  • citronklyftor
Gör så här:

  1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten över natten.
  2. Koka dem mjuka i nytt vatten med salt, pepparkorn och lagerblad cirka 45 minuter.
  3. Låt dom rinna av.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Smörj ugnens stora långpanna och lägg i bönorna.
  6. Gör i ordning grönsakerna: Putsa, skala, skiva eller skär i bitar.
  7. Vänd ihop bönor och grönsaker i långpannan med kryddorna, också i den hackade dillen.
  8. Häll på vatten så det står halvvägs upp på bönor och grönsaker, droppa på lite olivolja och sätt in i ugnens nedre del.
  9. Stek tills grönsakerna mjuknat och bönorna är alldeles mjuka, cirka 45 minuter.
  10. Om ytan blir brun kan man täcka med folie.
  11. Servera med gott bröd eller som tillbehör till lammstek eller kyckling.


Energi per portion: 363 kcal



Källa & bild: Sund.nu

Inga kommentarer: