Ingredienser - 10 bitar
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 2 msk smält smör eller margarin + matfett till formen
- 2 äggvitor
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- rivet skal och saften av 1 citron
Fyllning:
- 250 g rensade, färska blåbär eller 275 g djupfrysta, osockrade
- 1 msk potatismjöl
- 1 msk strösocker
Tillagning
- Värm ugnen till 200°C. Placera ugnsgallret på mellersta falsen. Klipp till ett bakplåtspapper efter botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Lägg pappret i botten. Pensla formens sidor med matfett.
- Tina de djupfrysta bären, låt dem rinna av ordentligt. Fördela bären på bottnen i formen. Blanda 1 msk potatismjöl och 1 msk socker och strö det över.
- Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda ner yoghurt, matfett, citronsaft och -skal. Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen. Blanda snabbt och försiktigt samman till en jämn smet. Vänd ner de vispade äggvitorna. Häll smeten försiktigt över bären.
- Grädda 40–50 min eller tills kakan känns torr. Låt kakan stå kvar i formen i 10 min innan formen öppnas. Vänd kakan så att bären kommer uppåt. Servera kakan varm eller kall.
Näringsvärde per bit 220 kcal Kolhydrater 39g Protein 6g Fett 4g Fibrer 2g
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar