söndag 6 juni 2010

Quiche lorraine




Ingredienser - 8 portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 nypa strösocker
  • 120 g kallt smör eller margarin
  • matfett till formen
  • 1–2 msk vatten

Fyllning:

  1. 300 g rökt skinka
  2. 3 ägg
  3. 0,5 dl matlagningsgrädde
  4. 2 dl lätt crème fraiche
  5. 2 dl mellanmjölk
  6. 1 nypa peppar
  7. 1 nypa riven muskot

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, socker och matfett till pajdegen. Smula samman matfettet med de torra ingredienserna. Stänk på lite vatten och blanda samman till en följsam och inte alltför kladdig deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Skär skinkan i fina strimlor. Vispa äggen och blanda ner grädde, crème fraiche, mjölk och kryddor till en jämn smet.
  3. Smörj en form (ca 28 cm i diameter) med matfett. Tryck ut degen i formen. Lägg en ring av aluminiumfolie längs med kanten så faller inte degen samman när den gräddas. Stick hål i botten och grädda i ugnen i 10 min.
  4. Fyll pajbotten med skinka. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i ca 30 min tills pajen har pöst upp och är läckert gyllenbrun.

Näringsvärde per portion 325 kcal Kolhydrater 17g Protein 14g Fett 22g Fibrer 1g

Källa & bild: impoline

Inga kommentarer: