lördag 8 oktober 2011

Vanilj brûlée med blåbär


Ingredienser - 6 portioner 
  • smör till formarna
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 0,5  dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 kvist citrontimjanmeller 1 kvist timjan + rivet citonskal
  • 0,5 liter lättmjölk
  • 200 g färska blåbär
  • 6 msk strösocker
övrigt
  • 4 portionsformar, ca 12 cm
  • istärningar
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150°C. Smörj formarna tunt med smör. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt med elvisp. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Ta av citrontimjanbladen från kvistarna och blanda ner dem och vaniljfröna i äggvispet.
  2. Häll mjölken i en kastrull, lägg i vaniljstången och koka upp. Ta upp vaniljstången och vispa ner den heta mjölken i äggvispet, lite i taget. Häll krämen i formarna och sätt formarna i en braspanna fylld med hett vatten.
  3. Sätt in formarna i ugnen och baka 55 min. Ta ut och låt svalna 30 min. Kyl dem därefter i kylskåp ytterligare 30 min. Skölj och ansa blåbären under tiden.
  4. Sätt ugnens grill på 250°C. Ställ tillbaka formarna i braspannan, precis innan de ska serveras, och fyll braspannan med iskallt vatten och is. Strö sockret över dessertformarna.
  5. Sätt in braspannan med formarna på översta falsen. Låt sockret smälta ca 4 min. Ta ut formarna ur ugnen, sätt dem på tallrikar och lägg på blåbären. Servera genast.
Näringsvärde/portion
Kcal 168
Fett 5g 
Protein 7g
Kolhydrater 27g
Fibrer 0g



Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: