torsdag 22 oktober 2009

Pumpakaka med apelsindoft

Ingredienser - 12 bitar
  • 700 g pumpa
  • 120 g smör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 nypa salt
  • rivet skal av 2 apelsiner
  • 50 g suckat
  • 4,5 dl mannagryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk kakao

Övrigt: bakplåtspapper1 tårtpapper

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Kärna ur och skala pumpan och skär den i 5 cm breda klyftor. Lägg pumpaklyftorna på plåten och baka dem 30 min i ugnen. Ta ut och låt svalna.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Puréa pumpan i en mixer eller matberedare. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker till en ljus, luftig smet. Tillsätt kanel, koriander, salt och smält smör. Rör ner pumpa, rivet apelsinskal och suckat.
  3. Blanda mannagryn och bakpulver och rör ner blandningen lite i taget i smeten. Blanda samman ingredienserna, men rör inte för länge.
  4. Smörj en springform, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Sätt in kakan i ugnen och grädda 35–40 min.
  5. Ta ut kakan och låt den svalna. Sikta över florsocker och lägg tårtpappret på kakan. Sikta över kakao så att det bildas ett vackert spetsmönster på kakan.

Tips

Receptet passar också bra till pumpamuffins. Fyll muffinsformar till 2⁄3 med smet. Baka 15–20 min i 200°C. Låt svalna på galler och sikta över florsocker.

Näringsvärde per portion 280 kcal Fett 10g Protein 6g Kolhydrater 42g Fibrer 2g

Receptvariant – Pumpakaka på plåt

Dubbla mängden smet och använd kanderad eller syltad ingefära istället för suckat. Smaksätt med rivet skal av citron istället för apelsinskal. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll på smeten och grädda 40 min i 175°C. Bred smält choklad över den färdiga kakan och garnera med mandelspån.

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: