Ingredienser - 4 portioner
- 10 morötter
- 2 fasta potatisar
- 8 torkade aprikoser
- 1 silverlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 liter grönsaksbuljong
- 20 g smör
- salt
- svartpeppar
- 1 krm malen muskotblomma
- 2 msk grovt hackade hasselnötter
- 1–2 msk färskpressad citron
- 4 msk crème fraiche
Tillagning
- Skala och tärna morötter och potatis. Strimla aprikoserna fint. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka vitlöksklyftan.
- Hetta upp buljongen. Smält smöret i en stor kastrull, lägg i lök och vitlök och fräs tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt morötter, potatis och aprikoser och fräs under omrörning.
- Häll buljongen över grönsakerna och krydda med salt, peppar och malen muskotblomma. Lägg på locket och låt sjuda 15–20 min, tills morötterna och potatisarna är mjuka.
- Rosta de hackade hasselnötterna i en torr stekpanna tills de är gyllene och lägg upp dem på en tallrik. Mixa soppan slät med en handmixer och smaka av med färskpressad citron.
- Portionera upp soppan i 4 tallrikar, klicka ner crème fraiche och rör om hastigt. Strö över hasselnötterna och servera.
Näringsvärde per portion 272 kcal Fett 15g Protein 5g Kolhydrater 34g Fibrer 8g
Receptvariant:
Morotssoppa med sötpotatis
- Skala och tärna 400 g morötter och 400 g sötpotatis.
- Skala och hacka 1 lök och 1 vitlöksklyfta.
- Knaperstek 100 g strimlat bacon och håll det varmt.
- Smält 10 g smör och fräs lök och vitlök.
- Tillsätt morötter, sötpotatis och 0,5 tsk malen ingefära, Fräs under omrörning. Tillsätt 1,5 liter grönsaksbuljong, 3 msk soja, 2 msk färskpressad citron, salt och peppar och låt sjuda 15–20 min under lock.
- Mixa soppan slät och rör ner 4 msk crème fraiche. Strö över bacon och servera.
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar