Ingredienser - 10 bitar
Tårtbotten:
- 2 ägg + 1 äggvita
- 1 hårt vispad äggvita
- 150 g mandel, mald till ett mjöl i matberedare (150 g mandelmjöl går också bra)
- 1,75 dl stevia strö eller sukrin
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 0,75 tsk bakpulver
Jordgubb & limemousse:
- 400 g Philadelphia extra light (eller valfri fetthalt)
- 75 g färska jordgubbar + 100 g hackade färska jordgubbar (de bör vara färska, annars blir moussen för blöt)
- 1 msk stevia strö
- skalet från 1/3 lime
- 2 tsk limesaft
- 2 äggvitor
- 5 gelatinblad (eller vegetariskt alternativ motsvarande 5 gelatinblad)
Grädde**:
- 3 äggvitor
- 1 msk stevia strö
- 2 msk vanilj casein
**Vanlig grädde eller kokosgrädde går såklart också bra om du gillar det bättre.
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Gör botten: Vispa 2 ägg + 1 vita med stevia strö och vaniljpulver tills det blir luftigt. Häll i den malda mandeln och bakpulver och vispa tills det blir en jämn smet. Vispa den andra äggvitan hårt och vänd försiktigt ned den i smeten. Häll i en smord form med löstagbara kanter (jag använde kokosolja och "bröade den med riven kokos) och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Gör under tiden jordgubbsmoussen: Ha i Philadelphiaosten, jordgubbar och stevia strö i en bunke. Mixa med en stavmixer tills smeten är slät. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Vispa under tiden äggvitorna styva. Smält gelatinbladen i en kastrull och låt svalna lite, ha sedan i gelatinet i jordgubbssmeten, mixa ordentligt. Ha i de hackade jordgubbarna och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt i smeten.
2. Gör botten: Vispa 2 ägg + 1 vita med stevia strö och vaniljpulver tills det blir luftigt. Häll i den malda mandeln och bakpulver och vispa tills det blir en jämn smet. Vispa den andra äggvitan hårt och vänd försiktigt ned den i smeten. Häll i en smord form med löstagbara kanter (jag använde kokosolja och "bröade den med riven kokos) och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Gör under tiden jordgubbsmoussen: Ha i Philadelphiaosten, jordgubbar och stevia strö i en bunke. Mixa med en stavmixer tills smeten är slät. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Vispa under tiden äggvitorna styva. Smält gelatinbladen i en kastrull och låt svalna lite, ha sedan i gelatinet i jordgubbssmeten, mixa ordentligt. Ha i de hackade jordgubbarna och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt i smeten.
4. Skär botten i två delar. Lägg ner botten i formen igen och täck kanterna med smörpapper. Häll jordgubbssmeten över botten och lägg på locket. Ställ in i kylen i minst 3-4 timmar, gärna över natten.
5. Innan servering: Ta bort formen och smörpappret från tårtan. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med stevian. Ha i caseinet och vispa ytterligare en stund. Bred "grädden" över tårtan. Dekorera med färska jordgubbar och rivet limeskal.
Källa & bild: Tasty health
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar