torsdag 13 augusti 2009

Minipajer med ost

Ingredienser - 6-8 st

Pajdeg:
  • 3 1⁄3 dl vetemjöl
  • 75 g kallt smör eller margarin
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 4–6 salladslökar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 krm vitpeppar
  • 1 nypa riven muskot
  • 2,5 dl riven emmenthalerost, 28%

Näringsfakta

Byt ut den feta osten mot mager ost, och använd gräddfil istället för crème fraiche, så sparar du på kalorierna.

Variation

Fräs 50 g fintärnad rökt skinka eller kassler tillsammans med löken och tillsätt detta i steg 3. Fortsätt sedan enligt receptet.

Tillagning

  1. Arbeta samman mjöl och tärnat matfett till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt äggula, salt och vatten. Kör tills degen har samlat sig i en kula. Täck över degen med plastfolie, ställ i kylen 30 min.
  2. Skär salladslöken i fina ringar. Smält matfettet och fräs löken glansig ca 5 min. Låt svalna.
  3. Blanda ägg och crème fraiche. Krydda med salt, peppar och muskot. Rör ner osten och löken.
  4. Värm ugnen till 175°C. Dela degen i 6 eller 8 bitar. Kavla ut dem mellan plastfolie, så att de blir något större pajformarnas omkrets. Klä små pajformar med degen. Nagga bottnarna och förgrädda 5–10 min. Höj värmen till 200°C.
  5. Fördela fyllningen i formarna och grädda 15 min i het ugn. Servera genast.

Tips

Gör en stor ostpaj istället för flera små. Ta i så fall en stor pajform som är 26 cm i diameter och klä den med utkavlad pajdeg. Förgrädda pajdegen 10 min i 175°C. Häll i fyllningen och grädda den i ytterligare ca 45 min, eller tills ytan är vackert gyllenbrun. Eller gör mindre muffinsstora pajer som cocktailtilltugg eller entrérätt. Istället för emmenthalerost kan du använda andra smakstarka ostar t ex ädelost eller parmesanost.

Näringsvärde per portion 292 kcal Kolhydrater 18g Protein 8g Fett 21g Fibrer 1g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: