Ingredienser - 6 portioner
- färska persikor eller 8 konserverade halvor
- 5 dl färska eller frusna blåbär
- 2 msk potatismjöl
- 1,25 tsk mald kanel
- 0,5 dl brunt farinsocker
- 2 msk färskpressad citron
Täcke:
- 2 dl vetemjöl
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk smör eller margarin
- 0,5 dl naturell yoghurt
- 2 msk kallt vatten
- 0,5 liter vaniljglass
Tillagning
- Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten och skålla de färska persikorna. Skala, kärna ur och skiva dem (eller skiva de konserverade). Skölj och rensa blåbären. Varva persikor och blåbär i portionsformar, eller i en stor ugnsfast form.
- Pudra över potatismjöl och kanel. Strö över farinsocker och stänk över citronsaft.
- Blanda mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Lägg i matfett och yoghurt och blanda till en deg. Späd ev med kallt vatten.
- Kavla ut degen och tryck ut sex runda bitar med hjälp av ett glas. Lägg en bit ovanpå frukten i varje portionsform; eller lägg hela den utkavlade degen ovanpå frukten i den stora formen.
- Baka mitt i ugnen 20–30 min tills täcket har blivit gyllenbrunt.
- Servera med vaniljglass.
Tips
- Om du vill styckfrysa bär, så lägg torra bär på bakplåtspapper på en bricka/plåt. Ställ i frysen ca 2 tim. Sedan går det bra att lägga bären i plastburk.
- Du skalar lättast färska persikor genom att doppa dem i en kastrull med kokande vatten 0,5–1 min. Dra sedan av skalet, kärna ur och skiva dem.
Näringsvärde per portion 398 kcal Kolhydrater 71g Protein 7g Fett 9g Fibrer 5g
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar