torsdag 13 augusti 2009

Björnbärspaj


Ingredienser - 12 bitar

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • rivet skal av 0,5 citron
  • 6 msk strösocker
  • 75 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 500 g björnbär
  • 1–1,5 dl strösocker
  • 100 g smörkex
  • 100 g finhackad mandel
  • rivet skal av 1 citron
  • 2–3 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, citronskal och socker. Skär ner matfettet i små bitar i mjölblandningen och knåda ihop degen. Tillsätt 2 msk vatten, lite i taget tills det blir en jämn och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och kyl i 30 min.
  2. Skölj björnbären och låt dem rinna av. Blanda dem med sockret och ställ dem åt sidan. Lägg kexen i en plastpåse och smula dem fint med en brödkavel.
  3. Häll ur saften som bildats från björnbären. Blanda bär, kex, mandel, citronskal och vaniljsocker.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form och lägg i björnbärsblandningen.
  5. Kavla ut degen mellan plastfolie och lägg den över formen med björnbären och tryck till kanterna.
  6. Gör ett hål i mitten på degen så att ångan kan komma ut. Baka i ugnen ca 45 min.

Tips

  • Det är säsong för björnbär mellan juli och september. Om det inte finns färska bär att tillgå så går det bra att använda frysta.
  • Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över björnbären. Tryck till försiktigt över formens kant.

Näringsvärde per portion 248 kcal Kolhydrater 34g Protein 4g Fett 11g Fibrer 4g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: