söndag 15 november 2009

Indiska köttbullar

Ingredienser - 4 portioner

  • 450 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk curry
  • 1 msk potatismjöl


Sås:

  • 1 msk solrosolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 tsk curry
  • 400 g konserverade, krossade tomater
  • 4 msk vatten

Garnering: korianderblad eller bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda lammfärsen med lök, curry, vitlök och potatismjöl till en smidig smet. Dela färsen i 16 lika stora delar och forma dem till köttbullar (se Tips nedan)
  2. Koka upp en gryta till hälften fylld med lättsaltat vatten. Lägg ner köttbullarna med hjälp av en hålslev i vattnet. Låt sjuda på svag värme i 10 min.
  3. Såsen: hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs vitlök, lök och curry i ca 1 min. Tillsätt krossade tomater och 4 msk vatten.
  4. Ta försiktigt upp köttbullarna och blanda ner dem i såsen. Garnera med grovhackad koriander eller bladpersilja.

Tips

  • Det går lätt att rulla köttbullarna om du först fuktar händerna med lite kallt vatten. Gör köttbullarna jämnstora så att de blir färdiga samtidigt.
  • Använd en stor gryta när du kokar köttbullarna. Köttbullarna ska ligga i ett enda lager i grytan. Håll vattnet nära kokpunkten hela tiden.

Näringsvärde per portion 296 kcal Kolhydrater 12g Protein 22g Fett 18g Fibrer 2g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: