- 450 g lammfärs
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 tsk curry
- 1 msk potatismjöl
Sås:
- 1 msk solrosolja
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 gul lök, finhackad
- 2 tsk curry
- 400 g konserverade, krossade tomater
- 4 msk vatten
Garnering: korianderblad eller bladpersilja
Tillagning
- Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda lammfärsen med lök, curry, vitlök och potatismjöl till en smidig smet. Dela färsen i 16 lika stora delar och forma dem till köttbullar (se Tips nedan)
- Koka upp en gryta till hälften fylld med lättsaltat vatten. Lägg ner köttbullarna med hjälp av en hålslev i vattnet. Låt sjuda på svag värme i 10 min.
- Såsen: hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs vitlök, lök och curry i ca 1 min. Tillsätt krossade tomater och 4 msk vatten.
- Ta försiktigt upp köttbullarna och blanda ner dem i såsen. Garnera med grovhackad koriander eller bladpersilja.
Tips
- Det går lätt att rulla köttbullarna om du först fuktar händerna med lite kallt vatten. Gör köttbullarna jämnstora så att de blir färdiga samtidigt.
- Använd en stor gryta när du kokar köttbullarna. Köttbullarna ska ligga i ett enda lager i grytan. Håll vattnet nära kokpunkten hela tiden.
Näringsvärde per portion 296 kcal Kolhydrater 12g Protein 22g Fett 18g Fibrer 2g
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar