tisdag 29 mars 2011

Vinmarinerad kalvfilé med kaprissås


Ingredienser - 4 portioner
  • 600 g kalvfilé
  • 1⁄2 citron
  • 2 kvistar dragon
  • 2 vitlöksklyftor
  • svartpeppar
  • 2 1⁄2 dl torrt vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 2 morötter
  • 3 salladslökar
  • 3 tsk majsena
  • 1 msk olja
  • salt
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk kapris

Tillagning
  1. Spola av filén och skär bort senor och ev fett. Skär citronen i skivor. Ta av dragonbladen från kvistarna och hacka dem fint. Skala vitlöken.
  2. Krydda filén med peppar och lägg den i en skål. Häll på det vita vinet och tillsätt lagerblad, dragon, vitlök och citronskivor. Täck över och marinera i kylen minst 6 tim eller över natten.
  3. Skala morötterna och hacka dem fint. Skölj och ansa salladslöken och skiva den tunt. Ta upp filén ur marinaden och torka av den. Pudra filén runtom med 1 tsk majsena.
  4. Hetta upp oljan i en teflongryta och bryn filén runtom, ta upp den och salta. Fräs morötterna och sallads­löken hastigt i grytan. Tillsätt marinaden och buljongen och koka upp. Ta kastrullen från värmen, lägg i filén och låt den dra i den heta vätskan, 30 min under lock.
  5. Rör ut grädden med resten av majsenan. Ta upp filén och håll den varm genom att slå in den i aluminium­folie. Ta upp citronskivorna, lagerbladet och vitlöksklyftorna från skyn.
  6. Rör ner grädden i skyn och koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt och senap och rör ner kaprisen. Lägg filén i såsen och låt den dra ca 10 min. Skiva köttet och servera det med såsen.
Näringsvärde/portion

295 kcal
Fett 11g
Protein 33g
Kolhydrater 6g
Fibrer 2g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: