onsdag 9 mars 2011

Fettförbrännings-tips


  • Många små mål Ät mindre portioner ofta, helst var fjärde timme, så håller du igång ämnesomsättningen. Om det går för många timmar mellan målen ställer kroppen in sig på en låg ämnes-omsättning. Det är då vi spar på fettet, det näringsämne som ger mest energi. Ät istället regelbundet: frukost, lunch och middag plus två till tre mellanmål så håller du ämnesomsättningen jämn. Du ska aldrig bli hungrig och aldrig riktigt mätt – låter tufft men funkar om du vill gå ned i vikt.

  • Långa morgonpromenader förbränner Kombinationen låg insulinnivå i kroppen och lågintensiv konditionsträning bränner extra mycket fett. På morgonen före frukost är kroppens insulinnivåer särskilt låga, promenera då 60 till 90 minuter och ät frukost när du kommer hem.

  • Styrketräna mer När du styrketränar ökar din muskelmassa. Och när du får mer muskler ökar din förbränning eftersom muskler kräver energi dygnet runt – inte bara under träning.

  • Fibrer är fiffigt När du äter mat med stor andel fibrer får du en längre mättnadskänsla, du håller magen i trim och insulinutsöndring blir lägre. (För mycket insulin i kroppen hämmar fettförbränningen.) Tänk på att det även är viktigt att dricka extra mycket vatten om man äter mycket fibrer, det minskar risken för förstoppning.

  • Slipp blodsockerdippar Är mat med låg sockerhalt så håller du blodsockret på en bra nivå och du slipper drabbas av blodsockersvackor. Det är just under de svackorna vi brukar köpa godis eller annat onyttigt som ger oss snabb energi, och de stunderna kan man faktiskt gärna vara utan.

  • Ät! Om du tränar mycket är det viktigt att äta extra mycket. Många kör för många träningspass utan att få i sig tillräckligt med mat och risken för att bli övertränad och få uteblivna resultat är då extra stor. Ta hjälp av en instruktör om du känner dig osäker.

  • Skippa bussen Träna konditionsträning 3 till 4 gånger i veckan, så som spinning och aerobics; det hjälper dig att få igång förbränningen. Rör dig också mer i vardagen. Ta cykeln istället för bussen och trapporna i stället för hissen.


  • Vila dig iform Det är viktigt att kroppens muskler får vila åtminstone 48 timmar mellan passen. Musklerna bryts nämligen ned vid överträning, och då hämmas fettförbränningen, eftersom muskler kräver energi.

  • Fyll tallriken med frukt och grönt Ät mycket frukt och grönsaker. Av frukt kan du göra underbara, nyttiga efterrätter när du blir sötsugen och grönsaker fyller ut tallriken samtidigt som det ger en bra mättnadskänsla.
Källa & bild: Fitness magazine

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hittade just till din blogg och detta är precis vad jag behöver för att komma igång med min kost ordentligt! Jag tränar redan 4-5 gånger i veckan men min kost är inte som den ska riktigt så detta kommer hjälpa mig enormt! Tack!

AD sa...

Välkommen! Hoppas att du hittar det du vill ha och att du lyckas nå dina mål med hjälp av mig :)

Anonym sa...

Verkar vara en hel del bra tips här! Jag är en kille och har aldrig varit intresserad av att följa bloggar tidigare. Men den här bloggen verkar intressant, speciellt mattipsen! :) Bra jobbat!

AD sa...

Kul att du gillar den! Hoppas att du hittar en massa bra tips och recept :)