fredag 11 mars 2011

Jordnötsgodis



Ingredienser - 8 kakor

  • olja till formen
  • 150 choklad
  • 100 g jordnötssmör
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 75 g osaltade jordnötter
  • 50 g puffat ris
Tillagning
  1. Pensla insidan av en avlång form som är ca 18 x 7 cm med olja. Klä formen med plastfolie och låt plasten hänga över kanten.
  2.  Bryt chokladen i bitar och lägg den i en värmesäker skål. Ställ skålen över kokande vatten i en panna. Rör om försiktigt tills chokladen har smält och ta skålen från pannan.
  3. Torka ur pannan och lägg i jordnötssmör, sirap och grädde. Smält försiktigt på låg värme under omrörning. Ta pannan från värmen och låt blandningen svalna något.
  4. Rör ner choklad, jordnötter och riskrisp i pannan. Blanda väl och pressa sedan ner blandningen i formen. Stryk ytan slät och kyl 3 tim. Ta upp den kylda kakan ur formen och skär den i skivor
Näringsvärde/kaka: 296 kcal Kolhydrater 46g Protein 7g Fett 20g Fibrer 1g

Kockens knep
Smörj in måttet med olja när du ska mäta upp sirap eller honung så fastnar inget av det i måttet.

Variation
Doppa de avlånga chokladkakorna i smält choklad i slutet av steg 4, låt dem svalna före servering.

Källa & bild: Impoline

2 kommentarer:

Bakverk och Fikastunder sa...

Det ser verkligen jättegott ut, en annan variant på snickerskakan!

jenny sa...

Ser jätte gott ut!