lördag 21 februari 2009

Syrlig lökpaj med sikrom

Bild: ICA

Ingredienser - 10-12 portioner

  • 200 g sik- eller löjrom
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 3 msk vatten
  • 4 1/2 dl vetemjöl (+ mjöl till bakbordet)

Fyllning

  • 4 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vinäger (t ex äppelcidervinäger)
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 3 kvistar dragon eller 1 tsk torkad
  • salt och peppar
Tillagning
  1. Kör smöret mjukt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt ägget och därefter vattnet. Häll i mjölet, utom 2 msk, samt 1 krm salt.
  2. Forma degen till en bulle på mjölad bänk. Låt vila i minst 1 timme i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Platta ut degen i en smord pajform, ca 25 cm i diameter. Picka degen med en gaffel och grädda den 15 minuter mitt i ugnen.
  4. Skala, dela och skiva löken. Fräs den glansig utan att den tar färg i en kastrull med smör. Häll på vinäger och låt långsamt koka in. Tillsätt grädde och koka ner till hälften.
  5. Låt svalna något och knäck i äggen. Smaka av med dragon, 3 krm salt och 1 krm peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 175°C. Grädda tills pajen fått fin färg, 30–35 minuter. Låt svalna ordentligt.
  7. Skeda upp vackra »ägg« av rommen och lägg på pajen.
Energi per portion 398 kcal, 9,8g protein, 22,2g kolhydrater, 30,3g fett

Inga kommentarer: