torsdag 26 februari 2009

Sagolik moussedessert

Bild: Hembakat


Ingredienser - 8 portioner
  • 3 dl smulade grahamskex, t ex digestivekex
  • 0,5 dl hackade pecannötter
  • 3 msk smält smör eller margarin
  • 3 msk honung
  • 1 dl persiko- eller apelsinjuice
  • 4 gelatinblad
  • 3 färska stora persikor, skalade
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk äkta vaniljsocker
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 2 dl keso

Tillagning

  1. Blanda smulade grahamskex med hackade pecannötter, matfett och honung. Tryck ut degen i botten på en rund form (ca 20 cm i diameter) med avtagbar kant.
  2. Koka upp persiko- eller apelsinjuicen i en kastrull. Blanda ner gelatinbladen. Låt svalna.
  3. Skiva persikorna. Koka upp dem tillsammans med farinsocker och citronsaften. Låt sjuda i 5 min eller tills persikorna har mjuknat. Rör ner vaniljsocker. Lägg hälften av persikorna i en skål och ställ den åt sidan.
  4. Finfördela resten av persikorna i en matberedare eller mixer. Tillsätt yoghurt, keso och gelatinblandningen.
  5. Arbeta ihop allt i matberedaren till en krämig smet. Lägg de sparade persikorna på tårtbotten.
  6. Häll över yoghurtsmeten och förvara i kylen 3 tim innan serveringen.

Tips

  • Konsistensen på degen är relativt smulig. Därför är det lättast att fördela degen i formen med hjälp av fingrarna.
  • Persikojuice finns att köpa i hälsokostaffärer och i vissa livsmedelsbutiker. Det går även bra med ananasjuice eller annan juice med fruktkött i.

Energi per portion Kalorier 277, Kolhydrater 44g, Protein 7g, Fett 12g, Fibrer 7g

Källa: Hembakat

Inga kommentarer: