torsdag 22 december 2011

Julmiddag 2011


Det är bara jul en gång om året och då får man gå över gränserna när det gäller kaloriintag så här kommer julmaten! Ät och njut.


GOD JUL!

Ingredienser - 8 port

Sherry- och tomatsill
  • 2 burkar matjessill à 400 g
  • 250 g passerade tomater
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk sherry
  • 2 msk hackad basilika
  • riven muskotnöt
  • salt, peppar


Gravad lax med äpple
  • 500 g laxfilésida av mittbiten, urbenad
  • ¼ dl salt
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk grovkrossad vitpeppar
  • ½ dl dill
  • Salsa:
  • 2 urkärnade, tärnade äpplen
  • 200 g fint tärnad gurka
  • ½ dl hackad dill

Kalvfrikadeller
  • 1 msk olja till pensling
  • 1 kg kalvfärs
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk dijonsenap
  • salt, peppar

Brysselkål i apelsinsås
  • 500 g brysselkål
  • ½ dl pumpafrön

Sås:
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk kycklingfond (Bong)
  • 1 tsk honung
  • 1 msk mjukt smör
  • 1 tsk arrowrot för redning
  • salt, peppar

Så här gör du

Sherry- och tomatsill
  1. Låt matjessillen rinna av och skär den i bitar. 
  2. Blanda tomater, ättiksprit, socker, sherry och kryddor. Vänd ner sillen. 
  3. Låt stå i ett dygn i kylskåp innan den serveras.

Gravad lax med äpple
  1. Blanda salt, socker och vitpeppar. 
  2. Strö en tredjedel av blandningen i botten av ett djupt fat. 
  3. Lägg laxsidan på tallriken med skinnsidan neråt. Strö över resterande salt-sockerblandning och dillen. 
  4. Täck med plastfilm och ställ i kylen i 1–2 dygn. 
  5. Vänd den efter halva tiden. 
  6. Ta upp på skärbräda och skrapa bort vad som finns kvar av salt-sockerblandningen.
  7. Skär i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
  8. Blanda äpple, gurka och dill till en salsa och fördela över laxen.

Kalvfrikadeller
  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Pensla en plåt med olja. 
  3. Blanda havregryn och vatten och låt det svälla cirka 5 min. 
  4. Blanda ner kalvfärs, ägg, potatismjöl, dijonsenap och kryddor. 
  5. Forma till frikadeller och lägg på plåten. 
  6. Grädda mitt i ugnen i 15–20 min tills de fått fin färg och är genomstekta. 
  7. Vänd dem efter halva tiden.

Brysselkål i apelsinsås
  1. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen. 
  2. Koka i lätt saltat vatten cirka 5 min tills de mjuknat. 
  3. Låt rinna av. 
  4. Blanda apelsinjuice, vin, fond och honung i en kastrull. 
  5. Rör ihop smör och arrowrot. 
  6. Värm såsen till kokpunkten och tillsätt smörkulan medan du vispar så att den löser sig i såsen. Sjud någon min. Krydda. 
  7. Häll den varma såsen över brysselkålen och strö över pumpafrön.
Energi per person: 460 kcal (inte så farligt tycker jag :))

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: