fredag 15 juli 2011

Så blir du kvitt suget - 13 metoder





Ät kosttillskott 

Så funkar det: Det finns en uppsjö medel som hävdar att de kan trolla bort sötsug - de flesta innehåller krom, och säljs i hälsokostbutiker.

Bantningsprofessorns kommentar: Det finns inget belägg för att de här medlen funkar över huvud taget, inte ett dugg. Det kan funka som placebo (sockerpiller som fungerar bara för att man tror på dem) - men det är en dyr placebo. Tillverkarna tar bra betalt.



Hitta ersättningar 

Så funkar det: För varje sak du brukar bli sugen på ska du försöka hitta en nyttigare ersättning. Exempelvis kan du äta popcorn varje gång du blir sugen på chips, eller frukt varje gång du blir sugen på godis. Denna metod kräver att ersättningen finns lätt till hands, och att det du var sugen på från början inte finns i skafferiet, byrålådan eller handväskan.

Dietistens kommentar: Kan funka i kombination med att man undviker extrem hunger.



Ät långsamma kolhydrater 

Så funkar det: Ät inte snabba kolhydrater, som socker, läsk, vitt bröd, bullar, potatis. Ät istället långsamma kolhydrater, som bönor, linser, ärtor och pasta. Då håller sig blodsockret på en jämn nivå, och enligt denna teori minskar du då risken att drabbas av sug.

Bantningsprofessorns kommentar: Det är tänkbart att det är smartare att äta långsamma kolhydrater - men det är ju inte bara för att bli av med sötsug. Det ska man göra av en massa andra skäl.



Undvik socker helt 

Så funkar det: Enligt denna teori är socker beroendeframkallande. För att bli av med beroendet behöver den drabbade undvika alla former av socker. Ofta landar man då i GI-dieten eller en LCHF-diet - det vill säga ett mycket lågt intag av kolhydrater och ett ökat intag av protein och fett.

Bantningsprofessorns kommentar: Forskningen är fortfarande inte överens om att GI är lösningen - men bönor, ärtor, baljväxter och rotfrukter har alltid varit bra mat, vad man än kallar dem. Vid ett riktigt begär får du abstinensproblem om du blir utan, du får skakningar och mår illa till exempel. Det får du aldrig om du har ett sockersug, och blir utan socker.



Tillåt dig att äta det du är sugen på 

Så funkar det: Förbud kan göra att du blir ännu mer sugen på det du förbjudit dig själv att äta. Om du tillåter dig att äta det ibland kan suget komma att minska.

Dietistens kommentar: Det är olika för olika personer. För vissa kan förbud göra suget starkare, för andra är det absolut nödvändigt för att det ska funka. En sak är säker - och det är att det är allra svårast i början.



Undvik aspartam 

Så funkar det: Enligt vissa kan aspartam (konstgjort sötningsmedel som exempelvis finns i lågkaloriläsk) vara skadligt, eftersom den söta smaken kan väcka begäret efter riktigt socker.

Bantningsprofessorns kommentar: Det är en fråga om hur man tolkar vetenskapen. Det handlar om väldigt komplexa fakta.



Var stenhård, och belöna dig när du lyckas 

Så funkar det: Sätt upp en belöning som du verkligen vill ha, och bestäm att du får den om du lyckas undvika det du är sugen på under en vecka eller en månad.

Dietistens kommentar: Det låter bra. Tänk bara på att belöningen inte ska vara ätbar...



Ät medicin 

Så funkar det: Viktminskningsmedicinen Reductil kan fungera, både för viktminskning och för att motverka ett stort sug. Medicinen är receptbelagd och skrivs bara ut till överviktiga. Prata med läkare.

Bantningsprofessorns kommentar: Reductil dämpar allmänt suget att äta, inte specifikt suget efter ett visst livsmedel.



Frossa i det du gillar 

Så funkar det: Tanken är att du ska äta så mycket av det du är sugen på att du tröttnar på det. Men risken är förstås att du istället äter alldeles för mycket, och vill ha ännu mer...

Dietistens kommentar: Tyvärr, det funkar inte. Jag har testat själv faktiskt. Jag bodde granne med en butik där chokladen var nästan gratis - men nej det funkade inte...



Åk på avvänjning 

Så funkar det: I Hudiksvall driver Bitten Jonsson ett behandlingshem för sockerberoende. Kan vara ett alternativ för personer med mycket svåra problem och ätstörningar.

Bantningsprofessorns kommentar: Tittar man på vad behandlingshemmen gör för att avvänja folk från suget så är det i mångt och mycket samma som vi gör här på sjukhuset: ordning och reda, kostregistrering, sömn och vila, långa promenader...



Drick vatten 

Så funkar det: Det finns en teori om att kroppen ibland ger oss fel signaler, och att det vi tolkar som sug efter ett visst livsmedel egentligen kan vara törst, det vill säga behov av vätska. Det är inte bevisat, men å andra sidan kan det inte skada att testa att dricka ett glas vatten...

Bantningsprofessorns kommentar: Kanske borde folk dricka lite mer vatten, men det finns inget vetenskapligt underlag. Brist på vätska visar sig som törst, inte hunger, men olika människor kan känna törst olika tydligt. Äldre kan ha svårare att känna det.



Ät dig mätt på riktig mat 

Så funkar det: Du äter bra mat, tre gånger om dagen, och gärna ett par nyttiga mellanmål. Du blir då aldrig hungrig, och därmed mindre sugen.

Dietistens kommentar: Bra metod. Det är inte för inte man säger att hunger är bästa kryddan.

Källa & bild: Aftonbladet

1 kommentar:

hanna sa...

du har alltid så bra tips :) jag är så glad att man har kommit igång med rätt kost och träning den senaste månaden, redan gett resultat så uppskattar din blogg den peppar :) kram