lördag 30 juli 2011

Osunda sanningen bakom vanliga snacks

Tack för alla gratulationer! 
Nu fortsätter vi...kanske inte blir lika frekvent som innan det kom ett barn in i mitt liv :)
Tillverkarna vill gärna rida på hälsovågen och vill få oss att tro att det vi köper är det nyttigaste alternativet. Men bara för att något heter ”smoothie”, ”light” eller innehåller frukt och nötter behöver det inte alls vara bra för vikt eller hälsa.
Här är tre varnande exempel

Torkad frukt

Visst, torkad frukt innehåller både fibrer, vitaminer och mineraler. Men många företag svavlar frukten för att den ska behålla sin färg. De tillsätter dessutom mängder av socker, vilket ökar kalorimängden onödigt mycket.

Smoothies

En sund blandning av färska frukter, yoghurt och fibrer är toppen – när du fixar det själv. Men på butikshyllorna vimlar det av smoothies med betydligt längre innehållsdeklarationer. Det kan dölja sig allt från onödiga mängder tillsatt socker och fett till syntetiska smakämnen.

Light-produkter

Bara för att något är märkt med ”light”-symboler är det inte nödvändigtvis sund mat. Ta exemplet light-läsk, där studier visat att konsumenter tenderar att kompensera kaloriförlusten med annan mat. Forskare tror att kroppen omedvetet försöker ta igen de kalorier den blev snuvad på.
Se också upp för mat och snacks märkta med ”low fat”. De innehåller mindre mängd fett, något som i de flesta fall kompenserats upp med mängder av socker.

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: