fredag 8 juli 2011

Glass




Kalorivärdena i glassen kan vilseleda...

Drömmer du om gräddglass? Det kan du faktiskt unna dig då och då, kaloribesparingen när du väljer sorbet är inte så stor.
Många väljer sorbet i stället för gräddglass för att spara kalorier.
Det har att göra med att det är stor skillnad på hur mycket de olika glassorterna väger. Även om gräddglass innehåller mer kalorier per 100 gram jämfört med sorbet, väger en kula gräddglass mindre än en sorbetkula, och då utjämnas en del av kaloriskillnaden för en portion.
Ju mer luft som vispas in i glassen, desto mindre tynger den i struten och kaloriberäkningen. Stirra dig därför inte blind på näringsvärdena per 100 gram. Lika avgörande är nämligen hur mycket tyngd det är i en portion av en viss storlek.

  • Mjukglass: 75 gram per deciliter
  • Sorbet: 75 gram per deciliter
  • Mjölkglass: 70 gram per deciliter
  • Gräddglass: 60 gram per deciliter
  • Sockerfri glass: 45 gram per deciliter

2 dl sorbet ger dig 195 kalorier, medan motsvarande mängd gräddglass kommer upp i 245 kcal, vilket bara är 50 kcal extra. Sockerfri glass är lättast, men innehåller ofta många onaturliga ämnen.
Tillbehör:
  • Strössel: 20 kcal per tesked.
  • Våffla: cirka 50 kcal. Välj eventuellt en bägare.
  • Grädde: 20–25 kcal per matsked.
  • Sylt: 25 kcal per matsked.
  • Mums-mums: 80 kcal.

Källa & bild: IForm

Inga kommentarer: