söndag 6 februari 2011

Grönkålssoppa med strimlad fläskfilé


Ingredienser - 4 portioner

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 enbär
  • 200 g fläskfilé
  • 2 msk olja
  • 750 g grönkål
  • 3 potatisar
  • 1 lök
  • 50 g rökt fläsk eller bacon utan svål och fettrand
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 4 msk kalvfond på flaska
  • 1 liter köttbuljong
  • salt, svartpeppar
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 1–2 msk färskpressad citron
  • 3 msk crème fraiche
Tillagning
  1. Skala och hacka vitlöken fint. Stöt enbären lätt i en mortel. Strimla fläskfilén fint. Blanda köttet med vitlök, enbär och 1 msk olja. Ställ in i kylen och marinera 1 tim.
  2. Skölj och ansa grönkålen. Skär av bladen från stjälkarna och hacka grönkålsbladen grovt. Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Tärna det rökta fläsket.
  3. Hetta upp resten av oljan i en stor kastrull. Fräs fläsktärningarna i oljan, tillsätt löken och låt den bli mjuk och glansig. Tillsätt grönkålen lite i taget och fräs under omrörning. Tillsätt potatisen och fräs 3 min.
  4. Häll på vin, kalvfond, 4 dl vatten och buljong. Krydda med salt, peppar och kummin. Låt soppan sjuda 1 tim. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt, peppar och färskpressad citron.
  5. Hetta upp en teflonstekpanna och bryn fläskfilén under omrörning. Sänk värmen och stek köttet ytterligare några min, tills det är genomstekt. Servera grönkålssoppan i djupa tallrikar och lägg en klick crème fraiche i varje. Portionera upp fläskfilén ovanpå.
Näringsvärde/portion: 323 kcal Fett 18g Protein 19g Kolhydrater 23g Fibrer 6g

Källa & bild: Impoline

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är savoykål på bilden...